La presa d'un petrolier britànic incrementa la tensió a l'estret d'Ormuz

Els Estats Units anuncien l'enviament de tropes a l'Aràbia Saudita, mentre que el Regne Unit aposta per la via diplomàtica.

L'Stela Impero, apresat per l'Iran

A última hora d’anit es confirmava que l’Iran havia retingut el petrolier britànic Stela Impero. El motiu és no complir les lleis marítimes internacionals. Hores després se sabia que un segon petrolier noliejat per una empresa britànica, el Mesdar, de pavelló liberià, també havia estat retingut per fragates iranianes.

L’escenari ha estat l’estret d’Ormuz. És un punt estratègic que condiciona les polítiques i l’economia de tota l’àrea: l’Iran, l’Iraq, l’Aràbia Saudita, Kuwait i els Emirats Àrabs Units tenen aquestes aigües com a recurs i com a via de comunicació. L’estret d’Ormuz seria com l’estret de Gibraltar entre nosaltres. L’Iran hi controla el pas. Els dos vaixells britànics han estat retinguts en aquest punt. El Stela Impero, amb els seus 23 tripulants, ha quedat atracat al port de Bandar Abbas. L’acusen d’haver col·lidit contra un pesquer. L’altre petrolier, el Mesdar, l’han deixat continuar la ruta.

Tot ha passat hores després que Gibraltar decidira prolongar durant 30 dies la retenció del petrolier Grace 1, de bandera panamenya, però noliejat per l’Iran. El retenen des del 4 de juliol,  perquè asseguren que transporta més de dos milions de litres de petroli a Síria, en contra de les sancions aprovades sobre aquell país.

Amenaces i retrets mutus

Els fets han desencadenat una onada de reaccions. El president nord-americà, Donald Trump, diu que l’Iran no fa més que crear problemes. El Pentàgon ha anunciat que enviarà tropes a l’Aràbia Saudita per a reforçar la protecció de la zona. Alhora, el comandament central de les forces armades nord-americanes ha llançat una petició d’ajuda a tot el món, des d’Europa a Àsia, perquè col·laboren en la protecció de l’àrea d’Ormuz.

Des del Regne Unit, país afectat per l'acció iraniana, el ministre d’Exteriors, Jeremy Hunt, diu que ara no estan valorant les opcions militars i que la prioritat és l’acció diplomàtica. La llibertat de navegació a l’estret és fonamental, diu. El Regne Unit ha aconsellat els seus vaixells d’evitar l’estret d’Ormuz durant un temps.

 A Caracas, el ministre iranià d’Exteriors, Mohammad Javad Zarif, diu que allà on els Estats Units estan presents hi ha radicalisme, extremisme i pressions. El ministre iranià està a veneçuela per a participar en una reunió dels més de cent països que conformen el moviment dels estats no alineats.

El conflicte amb l’Iran s’estén també al Brasil, on la petroliera estatal Petrobras ha negat el subministrament de combustible a dos mercants iranians, detinguts de manera forçosa des del passat juny. Romanen prop del port de Paranaguá, en l’estat de Paranà. Petrobras els nega el combustible per por de ser inclòs en les llistes nord-americanes sancionades per comerciar amb l’Iran.

També et pot interessar

stats