Portugal torna a tancar-se a casa: així és el nou confinament

La principal diferència respecte a la primavera és que les escoles continuaran obertes.

Un home carrega una bombona de butà pel carrer, mentre el tramvia passa pel seu costat
Un home carrega una bombona de butà pel carrer, mentre el tramvia passa pel seu costat / Pedro Nunes (Efe)

El descontrol de la tercera onada del coronavirus a Portugal, on en les últimes jornades s'han encadenat xifres rècord de contagis i morts, ha forçat el país a fer marxa enrere i tornar a un confinament general similar al de la passada primavera que durarà com a mínim un mes, però amb una diferència substancial: aquesta vegada, totes les escoles continuaran obertes.

El govern lusità ha aprovat la mesura aquest dijous com a últim recurs per a combatre la pandèmia, que només aquest dia va sumar 10.556 persones infectades més i 156 noves víctimes mortals per la Covid-19. "La regla és simple: cadascun de nosaltres ha de quedar-se a casa", resumia el primer ministre, António Costa, que va comparéixer en roda de premsa per a anunciar la mesura.

Aquestes són les principals particularitats del segon confinament que viu Portugal en menys d'un any:

  • La ciutadania haurà d'estar a casa i només podran abandonar-la per a activitats essencials com ara treballar, comprar aliments o medicaments, acudir al metge o assistir a ancians. També es permet realitzar xicotets passejos o practicar esport a l'aire lliure. Excepcionalment, el 24 de gener hi haurà llibertat de moviment per a acudir a votar en les eleccions presidencials
  • Teletreball: obligatori sempre que siga possible.
  • Qualsevol establiment comercial que no siga essencial haurà de tancar. Així, quedaran obertes tendes d'alimentació i farmàcies, principalment.
  • La restauració només podrà funcionar amb comandes a domicili i per a endur-se.
  • També abaixa la persiana el sector cultural i els gimnasos, però es mantenen les cerimònies religioses, els serveis públics presencials amb cita prèvia, la Lliga professional de futbol i equivalents (sense públic).
  • Continuen oberts els tribunals, així com els consultoris i els dentistes.
  • L'ensenyament, presencial. Aquesta és la principal diferència respecte al confinament decretat en març. Ara, tots els centres educatius romandran oberts. "No podem sacrificar una altra vegada una generació", ha argumentat el primer ministre portugués, qui ha defensat que "els pros superen els contres" en el fet que es mantinga l'activitat habitual de les escoles. El govern lusità té previst, en qualsevol cas, realitzar una campanya de test d'antígens a les escoles per a identificar i tallar cadenes de transmissió.
  • S'endurirà el règim de sancions i les multes per incompliment de les regles es duplicaran, incloses les de les empreses que no respecten el teletreball o les de l'ús obligatori de mascareta.

Totes les mesures es revisaran d'ací a quinze dies, el 30 de gener, quan acaba la pròrroga de l'estat d'emergència que ha aprovat el Parlament portugués aquest dimecres per a donar cobertura legal a les noves restriccions. Costa, però, ja ha avisat que estan pensades per a durar almenys un mes. La cambra legislativa haurà de tornar a renovar l'estat d'emergència, el nivell d'alerta més greu, ja que la Constitució només permet fer-ho per un període màxim de quinze dies.

El confinament decretat en el país veí contrasta amb el full de ruta del govern espanyol, que insisteix de moment a descartar aquesta mesura tot i que la incidència acumulada del coronavirus no ha parat de pujar des que ha començat l'any i frega ja els 500 contagis per cada 100.000 habitants, el doble del que es considera risc extrem segons els paràmetres del Ministeri de Sanitat. Aquest dimecres les xifres de positius han tornat a trencar un nou rècord, amb 38.869 positius nous en un dia. És la pitjor dada comunicada mai en el que portem de pandèmia.

També et pot interessar