Portugal estudia enviar pacients Covid a altres països

El país, sobrepassat per la pandèmia, no disposa de més llits als hospitals.

Ambulàncies amb pacients Covid en l'hospital Santa Maria de Lisboa
Ambulàncies amb pacients Covid en l'hospital Santa Maria de Lisboa / Reuters

El govern portugués sospesa demanar ajuda internacional i enviar pacients Covid a hospitals d'altres països davant la saturació que pateixen els seus propis centres, al límit del col·lapse després de setmanes assistint a un creixement constant d'hospitalitzats.

La ministra de Salut portuguesa, Marta Temido, ho va plantejar en una entrevista en la cadena pública RTP la nit d'aquest dilluns. Temido afirmà que "el govern portugués està accionant tots els mecanismes dels quals disposa, principalment en el marc internacional, per a garantir que dona la millor assistència".

Quan l'entrevistadora li va preguntar sobre si l'executiu del socialista António Costa es planteja "demanar ajuda internacional, ajuda europea, per a enviar pacients" a altres països, la ministra va respondre que Portugal, en estar en l'extrem més occidental d'Europa, té dificultats geogràfiques, però la qüestió s'estudia.

"Estem en un extrem de la Península i, per tant, amb més dificultats geogràfiques, però de qualsevol forma, hi ha mecanismes i maneres d'obtindre auxili i d'ajustar formes de col·laboració i, naturalment, les estem sospesant", va dir la ministra.

No obstant això, va subratllar que s'ha de tindre en compte "que tota la situació europea és preocupant".

Una tercera onada devastadora

Portugal, amb el doble d'habitants que la Comunitat Valenciana (al voltant de deu milions d'habitants), està sent durament colpejat per la tercera onada de Covid entre altres coses per la presència de la variant britànica, que té ja una prevalença del 20%. La setmana passada va ser la pitjor del país des que va començar la pandèmia amb rècord diari de morts fins a les 275 morts registrades aquest diumenge, l'últim màxim conegut.

El creixement de la Covid té a la vora del col·lapse als hospitals, on hi ha ingressats 6.420 pacients Covid, 767 dels quals estan en vigilància intensiva. És una situació "imaginable" en un context de "pla de catàstrofe dels hospitals" públics, va alertar la ministra, que va insistir que el país té llits disponibles, però que "el que molt difícilment aconseguim gestionar són els recursos humans". Portugal ja ha registrat des de l'inici de la pandèmia 10.721 morts i 643.113 positius de Covid-19.

També et pot interessar

stats