Polònia i Hongria podrien perdre els fons europeus si no respecten l’estat de dret

Així ho diu una sentència del Tribunal Europeu de Justícia, que és inapel·lable

El Tribunal Europeu de Justícia ha donat llum verda a Brussel·les per a tallar els fons a Polònia i Hongria si no respecten l'estat de dret / À Punt NTC

Sentència històrica del Tribunal Europeu de Justícia, que ha donat llum verda a Brussel·les per a tallar els fons a Polònia i Hongria si no respecten l'estat de dret. El tribunal valida així l'estratègia de la Unió Europea per a frenar la deriva antidemocràtica en alguns països del continent. 

La sentència permetria a Brussel·les congelar fons d'ajuda per al període 2021-2027 i això per a Polònia suposaria pèrdues de 75.000 milions d'euros i, per a Hongria, de 22.500. 

Els governs ultraconservadors d'aquests països han aprovat legislacions que limiten la independència judicial i dels mitjans de comunicació i que retallen els drets de la dona, dels migrants i del col·lectiu LGTBI. Les vulneracions de l'estat de dret han enfrontat diversos països -especialment Hongria i Polònia- amb les institucions comunitàries que van decidir que els estats que no respecten els valors democràtics no tindrien accés a les ajudes.

Ambdós països havien plantejat recursos contra aquesta norma, però hui el tribunal de Luxemburg els ha desestimat en una sentència que és ja inapel·lable. Polònia l'ha qualificat de xantatge i Hongria d'abús de poder, per no respectar les competències de cada país en el seu territori.  

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha demanat a la comissió que aplique de seguida el mecanisme de condicionalitat, és a dir, congelar els fons europeus a Polònia i Hongria.

També et pot interessar

stats