Polònia declara il·legal l'avortament per malformació del fetus

El 96% de les interrupcions de l'embaràs practicades l'any passat es basaren en aquest supòsit.

Protestes per la decisió del Tribunal Constitucional, a Varsòvia
Protestes per la decisió del Tribunal Constitucional, a Varsòvia / Jedrzej Nowicki (Reuters)

El Tribunal Constitucional de Polònia ha declarat inconstitucional la interrupció de l'embaràs per malformació del fetus. Amb la nova resolució, els supòsits legals que permeten les dones avortar es redueixen a la violació, l'incest i el risc greu per a la salut de la mare, en un país en què el 96% dels avortaments que es van practicar l'any passat (1.074) es basaren en el supòsit de la malformació.

La sentència del tribunal respon a una querella que va presentar fa tres anys un grup de parlamentaris de Llei i Justícia (PiS), el partit ultraconservador i nacionalista que lidera una coalició de govern que té majoria absoluta. Els diputats al·legaven que l'avortament per malformació és una forma d'eugenèsia que no respecta la dignitat humana.

El partit en el govern ha celebrat la sentència, però una gran part de l'oposició ha criticat la resolució, com ara la diputada Razem Marcelina Zawisza, que ha lamentat que "les dones a Polònia seran torturades". Per la seua part, l'exministre polonés i expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, també s'hi ha mostrat contrari i ha assegurat que "llançar el tema de l'avortament i que un pseudotribunal n'emeta una resolució enmig d'una pandèmia furiosa és més que cinisme. És vilesa política". A Varsòvia, desenes de dones s'han manifestat en contra de la decisió.

Polònia és un dels països de la Unió Europea en què el dret a la interrupció de l'embaràs és més restrictiu, amb una llei vigent des de 1993. Amb la nova resolució, es fa un nou pas per a limitar els drets reproductius de les dones.

També et pot interessar

stats