Polònia celebra unes eleccions presidencials marcades per la pandèmia

Els últims sondejos donen la victòria a l'actual president, Andrzej Duda, seguit del liberal Rafal Trzaskowski.

Electors polonesos amb mascaretes voten als col·legis electorals
Electors polonesos amb mascaretes voten als col·legis electorals / Reuters

Polònia viu unes eleccions atípiques marcades per la pandèmia de la Covid-19. Aquest diumenge han obert els col·legis electorals per als comicis presidencials, on els principals candidats són l'actual president ultraconservador o el candidat de l'oposició europeista.

Aquest matí, ja s'han vist les primeres cues per a accedir a les urnes i, per a assegurar que es complisquen les mesures de seguretat, divendres la cap de Comissió Electoral Nacional, Magdalena Pietrzak, va recordar als 30 milions d'electors polonesos que és obligatori la mascareta i guardar la distància de seguretat. A les 9 de la nit acaben les votacions, però els primers resultats oficials s'esperen dilluns de matí.

Els últims sondejos donen la victòria a l'actual president, Andrzej Duda, independent, però vinculat al governant Partit de la Llei i la Justícia. No obstant això, si no obté el 50% dels vots hi haurà una segona ronda el pròxim 12 de juliol. El principal contrincant de Duda, el liberal Rafal Trzaskowski, tindria aleshores opcions de guanyar les eleccions.

En tercer i quart lloc, però a molta distància, els segueixen l'experiodista Szymon Holownia i l'ultradretà Krzysztof Bosak, entre un total d'onze candidats.

Aquests comicis estaven programats per al 10 de maig, però es van posposar per la crisi del coronavirus. Tanmateix, el govern va intentar mantindre la data fixada inicialment amb el vot postal exclusivament, fet que no està contemplat en la llei polonesa i finalment van traslladar la data.

També et pot interessar

stats