La política migratòria de Trump, en una foto

La imatge d'un pare i la filla ofegats a Río Bravo es converteix en un nou símbol del drama migratori a Amèrica.

En imatge els cadàvers del pare i la filla salvadorenys que han mort ofegats quan intentaven creuar als Estats Units
En imatge els cadàvers del pare i la filla salvadorenys que han mort ofegats quan intentaven creuar als Estats Units / Reuters

Un home de 25 anys i la filla de 21 mesos van morir ofegats diumenge quan tractaven de travessar el Río Bravo des de Mèxic per a accedir als Estats Units. Els deien Óscar Alberto i Valéria, eren del Salvador, i havien eixit del país el passat 3 d'abril fugint de la violència i de la falta d'oportunitats. 

La parella havia iniciat els tràmits per a sol·licitar l'asil polític als Estats Units però el procés va ser més lent del que esperaven. Per aquest motiu van decidir traslladar-se a la ciutat mexicana de Matamoros i intentar travessar el riu, l'última barrera natural que els separava dels Estats Units, segons ha declarat la mare.  

La imatge dels cossos ha pegat la volta al món acompanyada de crítiques contra l'enduriment de la política migratòria de l'administració Trump. Inevitable la comparació amb la imatge d'Aylan, el menut sirià ofegat a les costes de Turquia, que va posar rostre al drama de la immigració al Mediterrani. 

A través de la xarxa social Twitter, la família de les víctimes ha demanat al president del Salvador ajuda per a la repatriació dels cossos. El missatge ha trobat la resposta immediata de l'executiu el país centreamericà, que ha traslladat el condol a la família i ha manifestat la voluntat que “cap salvadoreny abandone el país per falta d'oportunitats”.

El riu s'engul una vida cada mes

Les ONG que treballen en la zona estimen que cada mes mor  almenys una persona en aquest punt intentant travessar la frontera i que el riu s'engul 238 vides a l'any.  Es calcula que en el que duem de juny 32 persones migrants han perdut la vida intentat arribar als Estats Units. La setmana passada nou persones van morir a la frontera amb Texas, entre elles quatre menors.

Dos dies deprés de la mort dels migrants salvadorenys, els Estats Units ha fet una demostració de l'equip de salvament per a migrants que patrulla la frontera de Sant Diego, a Califòrnia. El dispositiu treballa per a evitar el pas per zones de perill i detindre aquells que ho intenten. 

També et pot interessar

stats