La política aranzelària de Trump provoca un terratrémol borsari

Una guerra comercial entre els Estats Units i la Xina afectaria greument l'economia mundial.

Un home passa davant d'un tauler de dades de la borsa de Tòquio
Un home passa davant d'un tauler de dades de la borsa de Tòquio / Frank Robinchon

L'anunci que els Estats Units aplicarà noves tarifes aranzelàries als productes xinesos ha tensat encara més les relacions comercials entre els dos països. Les borses mundials han reaccionat amb nerviosisme i els inversors preveuen greus conseqüències per a l'economia mundial si augmenten les barreres comercials. 

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que imposarà nous aranzels a la Xina per valor de 60.000 milions de dòlars anuals per una presumpta violació dels drets intel·lectuals nord-americans, unes taxes que se sumen a les ja anunciades sobre la importació d'acer i alumini. Tot i això, el decret de Trump marca un període de consultes de 30 dies que començarà quan es publique la relació dels productos xinesos afectats. Això obri la possibilitat de negociacions entre els dos països.

La reacció de la Xina no s'ha fet esperar. El Ministeri de Comerç xinés ha anunciat en un comunicat la imposició d'aranzels als productes nord-americans per a compensar les pèrdues provocades per les taxes imposades per Washington. Aquestes càrregues, d'uns 3.000 milions de dòlars, s'aplicarien a 128 productes nord-americans, entre els quals hi ha la carn de porc, la fruita, el vi, els tubs d'acer i l'alumini reciclat. Una resposta que Pequín considera moderada i amb la qual espera que Trump rectifique. "La Xina no vol una guerra comercial, però no té por perquè ens sentim capaços de fer front a qualsevol desafiament", assegura el Ministeri de Comerç.

Calfred en les borses

Immediatament després que es coneguera l'anunci de Trump sobre les noves barreres comercials, les borses reaccionaren a la baixa. L'índex Dow Jones de la borsa de Nova York tancava amb pèrdues que s'acostaven al 3%. També acabaven en negatiu les borses europees, encara que amb pèrdues més moderades. L'Ibex-35 queia l'1,49%. Mentrestant, les borses asiàtiques acusaven més el colp amb baixades superiors al 4%. El mercats tenen por que la inevitable caiguda de la demanda que podria provocar una guerra comercial genere problemes per a les economies dels països que abasteixen el Estats Units i la Xina.

La UE, exempta d'aranzels

Pel que fa a la Unió Europea, de moment quedarà exempta dels aranzels nord-americans sobre la importació de l'acer i l'alumini que ja han entrat en vigor. Trump també ha eximit Mèxic, el Canadà, Austràlia, Corea del Sud, l'Argentina i el Brasil de pagar les taxes. De moment, les autoritats europees han acollit la mesura amb cautela perquè no saben si l'exempció va lligada a alguna condició.

També et pot interessar

stats