La policia francesa mata un home que intentava cremar la sinagoga de Rouen, a Normandia

Els bombers han aconseguit controlar el foc i encara no es coneixen els motius que conduïren l'home a perpetrar l'atac

Vehicle de la gendarmeria francesa, en una imatge d'arxiu
Vehicle de la Gendarmeria francesa, en una imatge d'arxiu / Shutterstock
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de maig 2024 - 09:17 Actualitzat: 17 de maig 2024 - 10:02

Agents de la policia francesa han "neutralitzat" un individu armat que intentava incendiar una sinagoga a la ciutat de Rouen, a Normandia, segons ha confirmat este divendres el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin. L'incident ha tingut lloc a primera hora del matí, segons ha escrit ell mateix en el compte d'X i han reportat també funcionaris locals.

La identitat i el motiu de l'atacant encara no estan clars. Les autoritats, de moment, han descartat la pista terrorista. La policia va arribar a la sinagoga de Rouen a les 6:45 hores, alertada pel fum que n'eixia. Aleshores van veure un home enfilat al sostre de l'edifici. Portava un ganivet i una barra de ferro, segons autoritats locals citades per Reuters. Sembla que s'hauria llançat sobre un dels agents, que va respondre amb un tret efectuat amb l'arma reglamentària.

L'emissora regional France 3 afirma que a la zona ha hagut de desplaçar-se un contingent de bombers i un funcionari de l'ajuntament ha confirmat després que el foc s'havia pogut controlar.

La Fiscalia de França ha anunciat l'obertura de dos investigacions, una respecte a un incendi voluntari d'un lloc de culte i una altra sobre les circumstàncies de la mort de l'home, a qui va disparar un dels agents.

Elie Korchia, president del cos de fidels jueus del Consistori Central de França, ha assegurat que la policia ha "evitat una altra tragèdia antisemita". Per la seua banda, l'alcalde de Rouen, Nicolas Mayer-Rossignaol, ha assenyalat que l'atac no només afecta la comunitat jueva i que tota la població està "commocionada".

El 2016 esta ciutat, situada 130 quilòmetres al nord-oest de París, ja va ser sacsejada per un atac reivindicat posteriorment per Estat Islàmic. Aleshores un sacerdot va ser assassinat amb un ganivet durant el servei a la ciutat de Saint-Étienne-du-Rouvray, a la part sud de l'aglomeració urbana de Rouen.

França té les comunitats jueva i musulmana més nombroses a Europa. Des dels atacs de Hamàs el 7 d'octubre del 2023, tant els actes antisemites com els islamòfobs s'han multiplicat, amb el registre de nombrosos incidents setmanals. A més, el país acull els Jocs Olímpics d'estiu d'ací a dos mesos i recentment ha elevat el nivell d'alerta al màxim en un context geopolític complex, marcat per l'escalada de tensions al Pròxim Orient per l'ofensiva terrestre d'Israel a la Franja de Gaza, i també al flanc oriental d'Europa.

També et pot interessar

stats