La policia argentina escorcolla l’apartament de Cristina Kirchner

L’expresidenta està acusada d’haver rebut suposadament suborns milionaris d’empresaris.

Diversos agents de la Policia Federal d'Argentina han entrat a l’edifici on resideix Fernández, al barri de Recoleta
Diversos agents de la Policia Federal d'Argentina han entrat a l’edifici on resideix Fernández, al barri de Recoleta / Efe

Un dispositiu de la Policia Federal de l’Argentina regira l’apartament a Buenos Aires de l’expresidenta i actual senadora Cristina Fernández de Kirchner per orde d’un jutge. Està acusada per haver rebut suposadament milionaris suborns d’empresaris.

Diversos agents han entrat a l’edifici on resideix Fernández, al barri de Recoleta, encara que el jutge Claudio Bonadio també ha sol·licitat escorcollar les seues dues cases a les localitats de Río Gallegos i El Calafate, a la Patagònia.

El Senat argentí va autoritzar aquest dimecres, per unanimitat, la sol·licitud de fer escorcolls cursada per Bonadio, que busca proves per saber si Fernández va cobrar milionaris suborns d’empresaris d’obres públiques durant els executius kirchneristes entre el 2003 i el 2015. El jutge necessitava l’autorització de la cambra alta, ja que l’expresidenta està aforada.

Els seus advocats han assegurat que les actuacions judicials “el que estan fent és fustigar-la. Un escorcoll difícilment s’avisa amb tants mesos”. Per la seua banda, el govern de l’Argentina ha reiterat que la justícia treballa de forma independent i ha destacat que “no hi ha cap element” que sustente que hi ha una persecució política contra ella.

L’expresidenta, que va votar a favor dels escorcolls en el Senat, va demanar dimarts passat als legisladors que donaren suport a la mesura per a acabar amb el “xou” en què han convertit la situació. Però, Kirchner no va aconseguir que acceptaren les condicions que havia imposat: que no hi haguera registre gràfic i garantir la presència dels seus advocats.

Fernández, que té obertes sis causes judicials, quatre d’elles per corrupció, està convençuda que és víctima d’una persecució política i judicial impulsada pel seu successor en la presidència del país.

Fins ara, la recerca ha comportat la detenció de multitud d’empresaris i exfuncionaris. Aquesta es va fer pública pels quaderns que un xofer del Ministeri de Planificació va escriure durant més d’una dècada, en els quals explicava com suposadament portava bosses amb dòlars que homes de negocis destinaven a membres del kirchnerisme. Entre aquests, suposadament, estaven Fernández i el seu difunt marit, Néstor Kirchner, que havia presidit el país entre 2003 i 2007.

També et pot interessar

stats