Polèmica a la Xina per la proposta de sancionar les parelles que tinguen pocs fills

La proposta ha estat elaborada per dos economistes de la Universitat de Nanjing.

Una dona amb dos xiquets a Pekin
Una dona amb dos xiquets a Pekin / Kim Kyung-Hoon (Reuters)

La Xina, que durant dècades va obligar milions de parelles a tindre un sol fill, està buscant ara mètodes per a animar els matrimonis a tindre'n dos o més. Aquesta setmana, la proposta de multar els que no en tinguen cap o només un ha creat polèmica al país. Els autors són dos economistes de la Universitat de Nanjing, Liu Zhibiao i Zhang Ye, i l'han publicat en un diari oficial de la província de Jiangsu, a l'est del país asiàtic. 

La controvèrsia s'ha creat per l'anomenat fons de maternitat. Aquest fons, que si la proposta ix avant s'hauria d'imposar a qualsevol persona menor de 40 anys, consisteix en l'obligació d'aportar un percentatge del salari mensual mentre no es tinga més d'un fill. En el moment de tindre el segon podrà retirar-se el fons econòmic, i, en cas de no tindre'l mai, els diners es recuperaran en jubilar-se. 

Les reaccions a la proposta han arribat des de diferents àmbits. L'escriptora feminista Hou Hongbin ha afirmat: "No ens tracten com a humans ni com a dones, sinó com a recursos de fertilitat". "La reproducció hauria de ser un dret de la ciutadania, no una obligació", ha assenyalat un altre comentarista. Des de la televisió estatal CCTV també s'han llançat crítiques al pla, al qual han qualificat d'irracional. Alguns l'han interpretat com un globus sonda llançat pel govern per a comprovar la resposta social. 

El règim xinés està alarmat pel fet que la relaxació de les polítiques de planificació familiar, que ara permet un segon fill, no té l'efecte esperat, ja que en 2017 hi va haver 630.000 naixements menys que l'any anterior, el primer que es va aplicar la mesura. 

També et pot interessar

stats