Polèmica a Grècia per la conversió de Santa Sofia en mesquita

Durant la primera oració musulmana, les campanes de les esglésies ortodoxes de Grècia van tocar les campanes en senyal de dol.

Una dona sosté una bandera mentre assisteix a les oracions d’aquest divendres a la Mesquita de Santa Sofia a Istanbul, Turquia
Una dona sosté una bandera mentre assisteix a les oracions d’aquest divendres a la Mesquita de Santa Sofia a Istanbul, Turquia / Umit Bektas (Reuters)

A Grècia es viu un moment de polèmica des que es considera que l'antiga basílica bizantina de Santa Sofia a Istanbul és una mesquita. A la capital, Atenes, s'han organitzat protestes, ja que el temple es considera el centre del cristianisme ortodox perquè va ser construït per l'emperador bizantí Justinià. A més, mentre se celebrava la cerimònia a Turquia, les campanes de les esglésies ortodoxes de Grècia tocaren col·lectivament les campanes en senyal de dol.

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha considerat que la conversió en mesquita d'aquest temple patrimoni de la humanitat és una ofensa per a la civilització del segle XXI.

Fa dues setmanes, el president del país, Recep Tayyip Erdoğan, va signar el decret pel qual anul·lava l'estatus de museu del temple i va tornar la titularitat a la Diyanet, l'organisme públic gestor de les mesquites turques, que equival a un ministeri.

Així mateix, aquest divendres va tindre lloc a Santa Sofia la primera oració musulmana en 86 anys.Un acte que el portaveu del partit esquerrà Syriza, Alexis Jaritsis, va criticar. En aquest sentit, va expressar que "la decisió del president turc de transformar Santa Sofia en mesquita i l'espectacle que ha organitzat aquest divendres, en l'aniversari del Tractat de Lausana, i en un moment en el qual l'agressivitat de Turquia al Mediterrani ha aconseguit nivells sense precedents, és una provocació nacionalista i autoritària".

També et pot interessar

stats