El poble sahrauí protesta a València contra el trencament de l'alto el foc per part del Marroc

Els manifestants han condemnat l'atac contra Guerguerat i han defensat la sobirania de la República Àrab Democràtica Sahrauí.

Manifestants a les portes del consolat marroquí de València.

Aquest diumenge Zemmur, l'Associació de Sahrauís a València, ha convocat una manifestació a les portes del consolat marroquí per a denunciar l'atac al pas fronterer de Guerguerat i el trencament consegüent de l'alto al foc entre les dues parts signat el 1991.

A la protesta s'han sumat associacions en suport del poble sahrauí i Esquerra Unida del País Valencià. La concentració s'ha convocat un dia després que el secretari general del Front Polisario i president de la República Àrab Democràtica Sahrauí (RADS), Bahim Ghali, ha decretat l'estat de guerra.

El Moviment Valencià d'Ajuda al Poble Sahrauí, en declaracions a À Punt Notícies, ha denunciat l'espoli de recursos naturals del territori sahrauí per part d'empreses relacionades amb el rei del Marroc, Mohammed VI, que asseguren que és el motiu de la darrera agressió a Guerguerat.

El Front Polisario ha informat que ha bombardejat posicions de l'exèrcit marroquí al mur de separació que va construir al Sàhara en la dècada dels huitanta el govern del Marroc. Segons el segon comunicat de guerra publicat després del trencament de l'alto el foc, l'Exèrcit Popular d'Alliberament Sahrauí ha "ocasionat baixes mortals" en els bombardejos tant a Guerguerat com a bases marroquines.

El govern marroquí, però, nega que hi haja hagut víctimes ni al pas fronterer de Guerguerat ni en cap punt del mur de seguretat. A més, el Marroc ha assegurat que les informacions emeses per part del Front Polisario pel que fa als atacs de les últimes jornades són falses.

Canvien la bandera del consolat

El Ministeri d'Afers Estrangers espanyol ha condemnat "categòricament" que diversos manifestants hagen accedit al màstil del consolat del Marroc per a canviar la bandera marroquina per la sahrauí. El Ministeri assegura que l'acció ha violentat "la inviolabilitat, integritat i dignitat" de la seu consular.

El govern ha comunicat que està investigant els fets per a prendre les mesures escaients, ja que cap manifestació del dret de reunió "pot degenerar en accions il·legals".

En aquesta línia, el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat, Joan Calabuig, ha lamentat "aquesta mena d'actes". Calabuig s'ha posat en contacte amb el cònsol general del Marroc, Abdel Illah Idrissi, per a expressar-li la seua solidaritat i condemnar l'intent de canvi de bandera.

Zemmur, l'Associació de Sahrauís a València, ha comunicat en les xarxes socials que l'intent de canvi de bandera al consolat és una acció "aliena a la voluntat dels organitzadors". A més, ha posat l'accent en el fet que la manifestació s'ha desenvolupat de manera pacífica. L'associació ha denunciat que el govern espanyol és còmplice de "violacions de drets humans" per part del Marroc al territori sahrauí.

També et pot interessar

stats