El poble hongarés decideix entre la continuïtat d'Orbán o la renovació europeista

Els ciutadans votaran simultàniament en un referèndum que aborda les lleis del govern contra el col·lectiu LGBTQ

Eleccions hongria
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'abril 2022 - 12:11 Actualitzat: 03 d'abril 2022 - 09:56

El poble hongarés podrà exercir el seu dret a vot i potser capgirarà la deriva ultradretana que el país va prendre fa dotze anys quan Viktor Orbán va arribar al poder per primera vegada. Els hongaresos elegeixen aquest diumenge entre el mateix Orbán o el seu rival Péter Márki-Zay, líder de la plataforma formada per sis forces polítiques contràries que prometen apostar pels valors europeistes.

A més, la ciutadania també vota simultàniament en un referèndum que fa referència a la llei contra els drets del col·lectiu LGBTQ que el govern d'Orbán va implementar com una suposada defensa dels menors, però que vincula l'homosexualitat amb la pederàstia. L'aprovació de la llei va provocar que la Unió Europea obrira un procediment d'infracció contra Hongria, pel fet de considerar-la homòfoba, discriminatòria i contrària als valors comunitaris.

Algunes de les preguntes que els votants podran respondre en aquest referèndum són:

  • Secunda vosté dur a terme tallers d'educació sexual a les escoles sense el consentiment dels pares?
  • Pensa vosté que els procediments de reassignació de gènere haurien de promoure's entre els xiquets?
  • Pensa vosté que el contingut dels mitjans de comunicació que pot afectar l'orientació sexual es pot mostrar als xiquets sense restriccions?

El Consell d'Europa ha qualificat d'"ambigües i enganyoses" les preguntes. Tot i això, el govern hongarés ha demanat al poble que vote a tot "no", i s'excusen en la defensa dels menors i considera que la Unió Europea està intentat promocionar la sexualitat als col·legis i les idees sobre el canvi de gènere.

Lucca Dudits, membre de Háttér, l'organització de defensa dels drets de la comunitat LGTBQ més gran d'Hongria, denuncia que l'actitud del partit d'Orbán davant les persones LGTBQ és cada vegada més pareguda a la de polítics com Putin, Trump o Bolsonaro. En aquesta línia, durant els primers mandats l'actual president d'Hongria va aclarir a la nova Constitució de 2011 que el matrimoni a Hongria era la unió entre un home i una dona i va prohibir l'adopció de criatures per parelles del mateix gènere.

De cara a les eleccions, les enquestes sempre han sigut favorables al líder ultraconservador, encara que la política interna del país ha sigut relegada per la irrupció de la guerra d'Ucraïna, en la qual Viktor Orbán s'ha mostrat completament neutral tenint en compte la seua relació pròxima amb Vladímir Putin.

També et pot interessar

stats