La població veneçolana, víctima del conflicte armat a la regió de Catatumbo (Colòmbia)

Les guerrilles cometen assassinats, violència sexual i fan reclutament infantil.

Una parella d'antics membres de les FARC
Una parella d'antics membres de les FARC / Ernesto Guzman Jr (Efe)

El reclutament de menors, homicidis i desplaçaments forçats són alguns dels delictes que estan patint a la regió colombiana del Catatumbo la població veneçolana, víctima del conflicte armat a la zona.

Segons un informe de l’ONG Human Rights Watch (HRW), a la regió estan enfrontats des de l’any passat la guerrilla de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) i un reducte de l’Exèrcit Popular d’Alliberament (EPL), considerat pel govern colombià com una banda criminal.

Allí també tenen presència dissidents de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), que, a l’igual que les guerrilles, estan cometent “nombrosos abusos contra civils” com assassinats, desaparicions, violència sexual, reclutament infantil i desplaçament forçat, tal com denuncia l’entitat no governamental.

Segons es destaca en l’informe, a la zona, fronterera amb Veneçuela, “és impossible” saber quants ciutadans hi ha radicats allí perquè “en algunes parts de la regió els grups armats fan controls il·legals”.

L’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) assenyala que fins l’abril de 2019 almenys 25.000 veneçolans vivien a la regió. Segons l’organització, molts dels migrants viuen en condicions precàries, perquè dormen als carrers o en edificis en condicions d’amuntegament, “a vegades sense electricitat ni aigua potable”.

També et pot interessar

stats