Les pluges torrencials deixen mig centenar de morts al Japó

Els organismes meteorològics locals pronostiquen que la situació podria agreujar-se diumenge.

Un helicòpter treballa en el rescat d'un resident local a la zona de Kurashiki
Un helicòpter treballa en el rescat d'un resident local a la zona de Kurashiki / Reuters

Almenys 50 persones han mort i desenes estan desaparegudes a causa de les inundacions i esfondraments de terra que han originat les pluges torrencials a la meitat sud del Japó. Les inclemències meterològiques han deixat moltes localitats inundades, cases parcialment sepultades en vessants muntanyencs, i ponts i carreteres destruïts.

Les víctimes han sigut principalment en les prefectures de Hiroshima i Ehime (a l'oest), segons dades que ha arreplegat la cadena pública NHK. A més, l'Agència Meteorològica del Japó (JMA) manté en alerta màxima les prefectures de Kyoto (oest) i Gifu (centre), després d'haver alçat progressivament les que va imposar entre divendres i aquest dissabte a Fukuoka, Nagasaki, Saga, Hiroshima, Okayama, Tottori i Hyogo.

A la majoria dels morts els ha arrossegat la crescuda dels rius, han caigut accidentalment en el cabal o s'han vist sorpresos en casa per allaus de terra i la pujada de les aigües.

El primer ministre japonés, Shinzo Abe, ha qualificat de "molt seriosa" la situació i ha demanat a les autoritats locals que prioritzen el salvament de vides i que prenguen mesures per tal d'evitar més danys.

Per això, uns 650 membres de les Forces d'Autodefensa (l'exèrcit nipó) estan participant en les labors de rescat i 21.000 més estan preparats per a ser desplegats, ha informat el ministre nipó de Defensa, Itsunori Onodera. D'altra banda, l'agència Kyodo ha detallat que prop de 48.000 persones entre soldats, policies i bombers estan immerses en el rescat de ferits, desapareguts i morts.

Els forts aiguats del Japó van començar dijous. L'organisme meteorològic local pronostica pluges fins diumenge i alerta que poden arribar nivells de rècord.

També et pot interessar

stats