El pla de Trump de comprar Groenlàndia desperta les burles de Dinamarca

La Casa Blanca ha tractat la legalitat d’aquesta possible compra.

El pla de Trump de comprar Groenlàndia desperta les burles de Dinamarca
El pla de Trump de comprar Groenlàndia desperta les burles de Dinamarca

Segons han publicat aquest divendres diversos mitjans nord-americans, el president dels EUA, Donald Trump, ha plantejat en diverses reunions la idea de comprar Groenlàndia a Dinamarca. De fet, la Casa Blanca, ha discutit la legalitat d’aquesta possible compra, el procés d’incorporació del territori i d’on eixirien els diners per a fer front a l’operació. La reacció a Dinamarca no s’ha fet esperar, ja que nombrosos polítics danesos (que no tenen clar si es tracta d’una broma), ironitzen sobre la salut mental del president nord-americà o l’acusen de colonialista.

Ara bé, mentre l’executiu socialdemòcrata danés guarda silenci, el govern autonòmic groenlandés ha destacat en un comunicat la “bona relació” amb els Estats Units i veu el “rumor” com una mostra de l’interés a invertir en aquesta illa de 2 milions de quilòmetres quadrats coberta de gel i 56.000 habitants, la majoria esquimals.

“Groenlàndia no està en venda”, destaquen en un breu escrit les autoritats d’un dels territoris autònoms que componen el Regne de Dinamarca (l’altre són les illes Fèroe). En contrast amb aquestes respostes discretes, o la seua absència absoluta, la classe política danesa ha reaccionat en les xarxes socials fent-ne burla.

“Deu ser una broma de l’1 d’abril fora de temporada”, assegura l’exprimer ministre danés i actual líder de l’oposició, el liberal Lars Lokke Rasmussen, que fa al·lusió a la data en què se celebra la variant saxona dels Sants Innocents.

Altres com Soren Espersen, portaveu d’Afers Estrangers del Partit Popular danés, es qüestionen sobre la salut mental de Trump: “Si és cert que està pensant això, és una mostra definitiva que s’ha tornat boig.”

“Dic ‘no, gràcies’, a la compra Groenlàndia, millor reforçar la relació amb Dinamarca. Tampoc és una mercaderia que es puga vendre” ha afirmat Aaja Chemnitz Larsen, una de les dues diputades groenlandeses al Parlament danés.

En un to més seriós, el diari conservador Berlingske ressalta en un editorial en l’edició digital que darrere de les “fantasies de Trump” està el desig dels EUA d’augmentar la seua influència –ja té una base militar al nord de l’illa– en un territori de gran importància geoestratègica i que ha despertat l’interés de la Xina.

Groenlàndia ja estava inclosa com un assumpte de discussió preferent en la visita oficial que Trump farà d’ací a dues setmanes a Dinamarca. Durant la seua visita, es reunirà amb la ministra danesa, Mette Frederiksen, i amb el president autonòmic groenlandés, Kim Kielsen.

També et pot interessar

stats