El pitjor incendi en la història de Cuba, controlat després de cinc dies

El foc ha devorat el 40% del principal magatzem de combustible de l'illa i això ha provocat apagades massives

El foc devora un magatzem de combustible a Matanzas, Cuba
El foc devora un magatzem de combustible a Matanzas, Cuba / Alexandre Meneghini (Reuters)

Després de cinc dies cremant descontrolat, els bombers han aconseguit mantindre a ratlla l'enorme incendi declarat en un parc de depòsits de combustible a Matanzas (nord-oest de Cuba). Les autoritats l'han catalogat com el pitjor en tota la història del país i ha devorat el 40% de la principal instal·lació d'emmagatzematge de combustible de l'illa caribenya, fet que ha provocat apagades massives.

El govern cubà comença a mostrar un optimisme cautelós després que dilluns els treballs d'extinció van haver de detindre's quasi per complet a causa d'una sèrie de fortes explosions en l'àrea. "És un gran incendi encara, però observem una situació diferent de la d'ahir", ha conclòs aquest dimarts en roda de premsa Alexander Ávalos, segon cap del Departament Nacional d'Extinció del Cos de Bombers de Cuba.

El fum ha començat a dissipar-se tímidament i ha canviat d'un negre intens a blanquinós. És una escena molt diferent de les imatges que han recorregut el món des del primer esclat del divendres en un dels huit tancs de combustible de 50.000 metres cúbics de capacitat. Les primeres hipòtesis apunten que un llamp que va impactar en un tanc de carburant està darrere del foc.

Aquella mateixa vesprada va explotar el primer depòsit, amb uns 25.000 metres cúbics de petroli. Posteriorment, va prendre el segon, amb una quantitat indeterminada de fuel. I diumenge es va produir el col·lapse d'aquest depòsit, cosa que va provocar una enorme explosió, seguida d'altres més dilluns. En total l'incendi, que encara està actiu, ha deixat un balanç provisional d'una víctima mortal i 125 persones ferides, cinc d'elles crítiques. A més, n'hi ha catorze desaparegudes.

Els vora 4.000 veïns i veïnes evacuats de les zones pròximes al sinistre esperen que millore la situació per a poder tornar a casa.

També et pot interessar

stats