Pistorius ix de la presó divendres, onze anys després de matar la parella

L’atleta compleix condemna per assassinar a tirs la model Reeva Steenkamp el dia de Sant Valentí del 2013 

Oscar Pistorius, durant el juí
Oscar Pistorius, durant el juí / Siphiwe Sibeko (Reuters)

El famós atleta sud-africà Oscar Pistorius, a la presó des del 2014 per haver matat un any abans la parella, la model Reeva Steenkamp, eixirà de la presó aquest divendres amb llibertat condicional. 

"Se li aplicaran les condicions generals de llibertat condicional. Per exemple, s'espera que estiga a casa a determinades hores del dia", ha assenyalat el Departament de Serveis Penitenciaris (DCS) de Sud-àfrica en un comunicat dels mitjans locals aquest dijous. "No podrà consumir alcohol i altres substàncies. (...) Com altres persones en llibertat condicional, Pistorius té prohibit fer entrevistes amb els mitjans de comunicació", ha afegit.

Aquestes restriccions seran vàlides fins al venciment de la sentència de l'atleta el 2029, segons el DCS, que ha destacat també que el seu "perfil públic elevat" no el "diferencia d'altres reclusos ni justifica un tracte inconsistent".

Pistorius, de 37 anys, va aconseguir la llibertat condicional el 14 de novembre durant una audiència a porta tancada a la presó d'Atteridgeville, a Pretòria. Era la segona vegada que Pistorius sol·licitava la llibertat condicional, que li va ser denegada el març, malgrat que el condemnat va argumentar que es va augmentar injustament tant el temps a la presó com el mínim requerit per a optar a la mesura, violant així els seus "drets fonamentals". L’atleta va portar, llavors, el seu cas al Tribunal Constitucional de Sud-àfrica, que l'octubre va dictar que l'esportista podia optar a la llibertat condicional.

Abans que començara l'audiència de novembre, la mare de la model assassinada, June Steenkamp, va dir que no estava "convençuda" que "Oscar s'haja rehabilitat", segons una carta llegida pels advocats. Així i tot, va destacar que, si les autoritats estimen que Pistorius "està prou rehabilitat", el seu desig és “que les polítiques i procediments de llibertat condicional del DCS s'apliquen consistentment en l'alliberament".

Pistorius compleix condemna per assassinar a tirs Steenkamp, que llavors tenia 29 anys, a sa casa de Pretòria el dia de Sant Valentí del 2013, quan es trobava en el pic de la seua fama i havia aconseguit una fortuna en la carrera esportiva. Li va disparar quatre vegades a través de la porta tancada del bany i durant el juí va defensar sense èxit que va entrar en pànic en confondre la model amb un lladre que hauria accedit a l'habitatge per la finestra del bany.

Després d'un juí que va captar l'atenció mediàtica mundial, Pistorius va estar inicialment condemnat a cinc anys de presó per homicidi imprudent, però la Fiscalia va apel·lar la resolució. El 2015, el Tribunal Suprem d'Apel·lació de Sud-àfrica va anul·lar la condemna i el va declarar culpable d'assassinat, remetent el cas de nou a un tribunal de primera instància que, el juliol del 2016, va sentenciar Pistorius a sis anys de presó per assassinat. No obstant això, darrere de l'altre recurs de la Fiscalia, el Tribunal Suprem d'Apel·lació va elevar la pena el novembre del 2017 a quinze anys, el mínim contemplat per la llei en casos d'assassinat, excepte situacions excepcionals.

Nascut amb un problema genètic que va fer que els pares decidiren amputar-li les dues cames per davall dels genolls quan tenia onze mesos, Pistorius va aconseguir fama mundial quan va córrer als Jocs Olímpics de Londres (2012) sobre dues pròtesis de carboni.

També et pot interessar

stats