La petrolera Exxon va ocultar dades exactes de l'amenaça del calfament global des dels anys 70

La Universitat Harvard publica en la revista Science un treball en el qual per primera vegada s'avaluen de manera quantitativa les projeccions climàtiques realitzades pels científics de la companyia

Gasolinera d'Exxon en una imatge d'arxiu
Gasolinera d'Exxon en una imatge d'arxiu / ANDREW KELLY (Reuters)

Les projeccions climàtiques comunicades pels científics de la multinacional estatunidenca ExxonMobil entre 1977 i 2003 eren precises per a pronosticar el posterior calfament global, segons un nou estudi que corrobora, a més, com contradeien les afirmacions públiques de la petroliera.

La Universitat Harvard publica en la revista Science un treball que per primera vegada avalua de manera quantitativa les projeccions climàtiques realitzades pels científics de la companyia: la majoria d'aquestes previsions van pronosticar "amb exactitud" un calfament d'acord amb les observacions posteriors.

Les troballes "corroboren i afigen precisió quantitativa" a les afirmacions d'acadèmics, periodistes, advocats o polítics "que ExxonMobil va preveure amb exactitud l'amenaça del calfament global causat per l'home, tant abans com paral·lelament a l'orquestració de campanyes de pressió i propaganda per a retardar l'acció climàtica", afirmen els autors.

Els investigadors de Harvard, en col·laboració amb científics de l'Institut alemany Potsdam per a la Investigació sobre l'Impacte del Canvi Climàtic, xifren el que "Exxon sabia" fa dècades sobre la ciència del clima: que la crema de combustibles fòssils provocaria un calfament global de 0,20 (± 0,04) graus centígrads per dècada.

Les conclusions es basen en anàlisis estadístiques de dades "mai comunicades i ocultes" en els mateixos documents de l'empresa, segons un comunicat de Harvard. Entre altres, els investigadors van analitzar els models climàtics interns d’ExxonMobil i els van comparar amb els models publicats en revistes científiques en aquell moment.

Documents interns revelats el 2015 suggerien que els científics d’ExxonMobil van informar els executius de l'empresa sobre el perillós calfament climàtic provocat pels humans des d'almenys 1977.

Encara que s'ha comunicat àmpliament que Exxon coneixia aquesta amenaça des de la dècada del 1970, aquest estudi és "la primera revisió quantitativa" de la ciència climàtica inicial de l'empresa.

"Les investigacions anteriors es van centrar en la incoherent retòrica interna i externa d'Exxon sobre el canvi climàtic. Aquest informe se submergeix en les dades de l'empresa i revela que la companyia sabia quin calfament es produiria amb una precisió sorprenent".

"La majoria de les seues previsions coincidien amb les observacions posteriors", conclou l'informe: "Les seues projeccions també eren coherents amb les de models acadèmics i governamentals independents, i almenys tan hàbils com aquestes".

Utilitzant les tècniques estadístiques establides pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l'estudi conclou que entre el 63% i el 83% de les projeccions de calfament global comunicades pels científics d’ExxonMobil coincidien amb les temperatures observades posteriorment.

L'estudi constata que la corporació també va predir amb exactitud quan es detectaria per primera vegada el calfament global antropogènic i va estimar raonablement el "pressupost de carboni" per a mantindre el calfament per davall dels 2 graus centígrads. "En cadascun d'aquests punts, no obstant això, les declaracions públiques de l'empresa sobre la ciència del clima contradeien les seues pròpies dades científiques".

L'estudi afig pes a les investigacions jurídiques i polítiques en curs sobre ExxonMobil, resumeix Harvard. Segons Geoffrey Supran, autor principal de l'estudi, "la nostra anàlisi mostra que les pròpies dades d’ExxonMobil contradeien les seues declaracions públiques".

Aquestes incloïen "exagerar les incerteses, criticar els models climàtics, mitificar el refredament global i fingir ignorància sobre quan —o si—el calfament global causat per l'home seria mesurable, tot mentre romania en silenci sobre l'amenaça dels combustibles fòssils encallats".

També et pot interessar