Pete Buttigieg abandona les primàries del partit demòcrata dels EUA

La retirada de l'exalcalde d'Indiana dona impuls a la campanya de Joe Biden, principal rival del favorit Bernie Sanders.

Pete Buttigieg abraça el seu marit, Chasten Buttigieg, després d'anunciar la retirada de les primàries demòcrates
Pete Buttigieg abraça el seu marit, Chasten Buttigieg, després d'anunciar la retirada de les primàries demòcrates / Michael Caterina (Reuters)
02 de març 2020 - 10:56

L'exalcalde d'Indiana Pete Buttigieg ha anunciat que es retira de la carrera per a liderar el partit demòcrata dels Estats Units (EUA). El polític, de 38 anys i obertament gai, va arribar a situar-se com a favorit, després de guanyar la votació a l'estat d'Iowa, però no va aconseguir ampliar la base de votants a Nevada i Carolina del Sud, on va quedar en quart lloc, i els sondejos li oferien perspectives poc esperançadores en el pròxim superdimarts.

La retirada de Buttigieg beneficia la resta de demòcrates moderats que segueixen en la carrera i en particular l'exvicepresident Joe Biden, les opcions del qual han reviscolat després de guanyar aquest dissabte les primàries a Carolina del Sud.

La joventut de Pete Buttigieg i l'atípic perfil que presenta van atraure molts votants blancs moderats, que veien en ell un candidat molt complet: progressista, fill d'immigrants, veterà en la guerra de l'Afganistan, format a Harvard i Oxford, i que, a més, toca el piano i parla set idiomes, entre ells, l'espanyol.

La seua eixida de la competició, a la qual se suma la del multimilionari Tom Steyer aquest dissabte, deixa sis precandidats encara en lliça: l'exvicepresident Joe Biden, el senador progressista Bernie Sanders, les senadores Amy Klobuchar i Elizabeth Warren, l'exalcalde i magnat Mike Bloomberg, i la congressista Tulsi Gabbard.

Sanders sembla que serà el favorit de la jornada electoral del superdimarts, on aquest 3 de març estan en joc el 34% dels suports necessaris per a aconseguir la candidatura del partit, en comicis en quinze territoris, entre els quals hi ha Califòrnia, l'estat més poblat dels EUA. 

També et pot interessar

stats