El peronisme torna al govern d’Argentina quatre anys després

L’advocat Alberto Fernández guanya les eleccions amb el 48% dels vots, davant del 40% que ha obtingut l'actual president, Mauricio Macri.

Foto de portada: Alberto Fernández (segon des de la dreta) celebra el triomf després de guanyar la primera volta de les eleccions

El triomf de l’advocat Alberto Fernández, de 60 anys, en les eleccions d’aquest diumenge a l’Argentina, retorna el peronisme al govern en un moment en què el país viu una greu crisi econòmica. Amb el 97% del vot escrutat, Fernández s’ha imposat amb el 48% dels sufragis davant del president Mauricio Macri, que n'ha obtingut un 40%.

Fernández serà investit el pròxim 10 de desembre sense necessitat d’una segona volta perquè ha aconseguit superar el 45% dels vots. Després de conéixer els resultats, Macri ha felicitat el president electe i l’ha convidat aquest dilluns a la Casa Rosada per a començar un “període de transició ordenada”.

Restriccions al canvi de dòlars

L’alt grau d’incertesa i volatilitat continua en els mercats, escenari davant del qual el Banc Central argentí ha anunciat que endurirà les restriccions canviàries que va començar a aplicar el mes passat i imposarà un nou límit a la compra mensual de dòlars, que serà de 200 per a les transaccions bancàries i de 100 en efectiu. Aquestes mesures tindran vigència fins al desembre i suposen una reducció significativa al límit de 10.000 dòlars mensuals anunciat per Macri a principis de setembre, pocs dies després que el triomf de l’oposició en les eleccions primàries provocara un terratrémol financer.

Unitat del peronisme

Els resultats de les eleccions que han donat el triomf a Fernández són fruit d’un procés d’unitat del peronisme, que estava dividit després de la derrota que va patir el 2015. Per a aconseguir guanyar aquests comicis, Cristina Fernández, que s'enfronta a diverses causes judicials per presumpta corrupció durant el seu govern, va cedir la candidatura presidencial a Alberto Fernández, cap de gabinet durant tot el govern del seu espòs i antecessor de Néstor Kirchner (2003-2007), així com durant els primers mesos del seu mandat.

També et pot interessar

stats