El Pentàgon enviarà mil militars més a l'Orient Mitjà en plena escalada de les tensions amb l'Iran

La decisió té lloc després de l'atac a dos petroliers del qual les dues parts s'acusen.

Maniobres d'enlairament al portaavions Abraham Lincoln, que opera al  mar aràbic
Maniobres d'enlairament al portaavions Abraham Lincoln, que opera al mar aràbic / Jeff Sherman / Exèrcit dels EUA (Reuters)

El secretari de Defensa en funcions dels Estats Units, Patrick Shanahan, ha aprovat l'enviament d'uns mil militars a l'Orient Mitjà amb propòsits "defensius" per a fer front a les "amenaces" de l'Iran contra interessos estatunidencs.

En un comunicat Shanahan ha justificat l'enviament per a "propòsits defensius" i ha assegurat que "els EUA no busquen un conflicte amb Iran".

La decisió té lloc després de l'escalada de tensions dels últims dies, a conseqüència del presumpte atac a dos petroliers del Japó i Noruega que operaven al golf Pèrsic. Washington acusa Teheran que, per part seua, responsabilitza els Estats Units i els seus aliats a la regió, com ara l'Aràbia Saudita, enemic acèrrim del règim dels aiatol·làs. 

Els Estats Units tenen desplegats 20.000 militars a la regió. El president nord-americà, Donald Trump, va anunciar l'enviament de l'anterior contingent, de 1.500 efectius, a les acaballes de maig. 

La tensió amb l'Iran va repuntar a l'abril. Washington va anunciar la fi de les exempcions a la compra del petroli iranià, va designar com a terroristes els Guardians de la Revolució —la força paramilitar iraniana que defén la revolució islamista— i va començar a augmentar la presència militar estatunidenca a l'Orient Mitjà.

També et pot interessar

stats