Pedro Sánchez demana una “acció coordinada” per a establir les bases d’un futur millor per al Líban

El president del govern espanyol ha participat en la Conferència Internacional de Donants per a agilitzar l’ajuda al país mediterrani.

El president del govern, Pedro Sánchez, en un moment de la teleconferència
El president del govern, Pedro Sánchez, en un moment de la teleconferència / Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest diumenge una “acció internacional coordinada”, que ajude al Líban a eixir de la crisi crònica en què es troba, agreujada per de la devastadora explosió que va sacsar Beirut la setmana passada, i que va deixar 150 morts i més de 5.000 persones ferides.

Així ho ha manifestat en la Conferència Internacional de Donants organitzada pel president francés, Emmanuel Macron i les Nacions Unides, per a agilitzar l'ajuda per al país mediterrani.

“Esperem que aquest terrible esdeveniment almenys accelere el camí cap a l’acció coordinada internacional i nacional per a establir les bases d’un futur millor. El poble libanés s’ho mereix i Espanya està disposada a contribuir a aquest esforç col·lectiu”, ha dit Sánchez.

A més, el cap de l’executiu ha anunciat que Espanya enviarà aquest dimarts un carregament d’ajuda d’emergència al Líban, en resposta a la petició urgent que ha fet la Creu Roja libanesa, després de la tragèdia del 4 d’agost.

El carregament inclou medecines i equips de protecció, a més d’equips de recer per a la població i 10 tones de blat per a la Fundació Internacional Olof Palme.

El cap de l’executiu ha recordat que Espanya està especialment implicada en l’estabilitat al Líban i a tota la regió, i que és el segon país aporta més tropes en la missió de manteniment de la pau a la zona.

En la teleconferència han participat 26 mandataris i alts responsables de tot el món, entre els quals hi ha el president nord-americà, Donald Trump, i el brasiler, Jair Bolsonaro; el libanés, Michel Aoun, l’egipci, Adbel Fattah al-Sisi, el rei Abdullah II de Jordània o el primer ministre de Kuwait, Sabah al-Khaled. A l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units els han representat alts funcionaris.

Entre els líders europeus, a més del francés i l’espanyol, també han assistit el president italià, Giuseppe Conte; el xipriota, Nikos Anastasiadis; la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen; el de Grècia, Kyriakos Mitsotakis o Suècia, Stefan Lofven, així com el president del Consell Europeu, Charles Michel. El britànic Boris Johnson i la cancellera alemanya Angela Merkel han enviat alts càrrecs dels seus governs, com també ho han fet la Xina i el Japó. Institucions com l’FMI, el Banc Mundial, el Comité Internacional de la Creu Roja o el Banc Europeu d’Inversions també hi han assistit.

En una Beirut mig destruïda, on en les tasques de rescat treballen a hores d’ara cinc bombers espanyols i quatre gossos rastrejadors del Grup d’Especialistes en Rescat Caní en Catàstrofes Mètode Arcón, dissabte va haver-hi una protesta multitudinària que deixà un mort i centenars de ferits, i també la primera dimissió d'un govern que té els dies comptats.

Coincidint amb la protesta, el primer ministre libanés, Hassan Diab, va anunciar eleccions anticipades per a l’octubre, i liquida així un executiu amb tan sols sis mesos de vida.

També et pot interessar

stats