El Partit Socialdemòcrata reté el poder a Suècia amb un pacte que aïlla la ultradreta

S’acaba així amb el bloqueig polític que vivia el país des de feia quatre mesos.

El primer ministre suec, el socialdemòcrata Stefan Löfven. Jessica Gow (Efe)
El primer ministre suec, el socialdemòcrata Stefan Löfven. Jessica Gow (Efe)

El socialdemòcrata Stefan Löfven ha aconseguit ser reelegit primer ministre pel parlament suec al capdavant d'un govern roig-i-verd en minoria, gràcies a un pacte amb l’objectiu d’aïllar a la ultradreta. D’aquesta manera, s’acaba amb el bloqueig polític que vivia el país des de feia quatre mesos.

Mai en la seua història moderna Suècia havia hagut d'esperar 131 dies després d'unes eleccions per a obtindre govern. A més, el parlament tampoc havia rebutjat un candidat proposat pel seu president fins a aquest pacte històric, que trenca amb la política de blocs vigent des de 2004.

Malgrat que el Partit Socialdemòcrata va obtindre el pitjor resultat de la seua història i hi ha majoria de centredreta al parlament, Löfven ha fet valdre l'avantatge d'un escó del seu bloc sobre l'opositora Aliança i la marginació política de la dreta xenòfoba que es dona a Suècia, però que no ocorre en la resta de països escandinaus.

"Suècia ha triat un altre camí i això és històric", ha ressaltat Löfven aquest divendres, després de rebre 115 vots a favor, 153 en contra i 77 abstencions. Amb aquest resultat es compleix la condició establida en el sistema suec per a ser primer ministre, com és no tindre la majoria de la cambra en contra, fixada en 175 escons.

Löfven governarà amb un terç dels escons del Parlament i, encara que s'ha assegurat la col·laboració pressupostària amb centristes i liberals, aquests han recalcat que actuen per responsabilitat per a frenar l'SD, partit d’ultradreta, i que seran "una oposició liberal activa".

També et pot interessar

stats