El Partit Popular Europeu aprova la "suspensió" del Fidesz, del primer ministre hongarés Viktor Orbán

El partit conservador no podrà participar ni tindre veu ni vot en les decisions del PPE amb efectes immediats.

El PPE ha aprovat la "suspensió" del partit Fidesz, del primer ministre hongarés Viktor Orbán
El PPE ha aprovat la "suspensió" del partit Fidesz, del primer ministre hongarés Viktor Orbán / Stephanie Lecocq (Efe)

El Partit Popular Europeu (PPE) ha aprovat la "suspensió" del partit Fidesz, del primer ministre hongarés Viktor Orbán, de la família política conservadora europea. La solució menys perjudicial per a les dues parts a l'hora d'encarar la campanya de les eleccions europees del maig.

El conservador Fidesz no podrà participar ni tindre veu ni vot en les decisions del PPE amb efectes immediats. Tampoc podrà proposar noms propis per a alts càrrecs europeus. La decisió es va prendre per 190 vots a favor i 3 en contra. Dins de l'"acord" de suspensió està que la decisió final sobre el futur del Fidesz en el PPE es prenga a partir de l'informe que presentarà un grup d'experts independents.

El president del PPE, Joseph Daul, ha explicat que el Partit Popular Europeu és "un partit de valors". "No podem posar en joc ni la democràcia, ni la llibertat acadèmica ni els drets de les minories. I la retòrica antieuropea és inacceptable", va assenyalar Daul després de la votació.

La decisió va ser adoptada en assemblea política i després que Daul es vera obligat a posar aquest punt en l'agenda per les queixes formals de dotze membres del PPE de nou països diferents, entre els quals no hi havia el PP que dirigeix Pablo Casado). 

Demanar perdó, retirar una campanya contra el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i permetre que seguisca oberta la Universitat Europea, de George Soros, eren les tres condicions que havia reclamat el líder del grup PPE en l'Eurocambra i candidat a presidir la CE, Manfred Weber, per a evitar conseqüències.

Orbán obri la porta a noves aliances cap a l'extrema dreta

 

Viktor Orbán, que no va mostrar pena per la decisió, ha assenyalat que li agradaria que la "família" del PPE "donara espai" a sensibilitats diferents. "El PPE és un partit, una família que acull partits liberals, democristians, molt diferents, que busquen la unitat", va dir el primer ministre hongarés en una sala plena de gom a gom de periodistes davant els quals va tornar a defendre que la UE "podria fer més per a bloquejar els immigrants".

Encara que es va mostrar a favor de treballar per a continuar mantenint la "unitat" del PPE, família de la qual encara semblava sentir-se part", Orbán va obrir la porta davant els periodistes a noves aliances cap a l'extrema dreta, i amb líders com els de la ultradretana Lliga italiana.

També et pot interessar

stats