El partit Llei i Justícia continuarà en el govern de Polònia

Tot apunta que la formació que encapçala Jaroslaw Kaczynski obtindrà la majoria absoluta i continuarà còmodament en el poder.

El partit Llei i Justícia continuarà en el govern de Polònia

A les nou de la nit han tancat els col·legis electorals a Polònia. A l’espera que acabe l’escrutini, de moment els sondejos en eixir de votar apunten que Llei i Justícia, el partit de Jaroslaw Kaczynski, obtindrà la majoria absoluta i continuarà còmodament en el poder.

Els polonesos tenen una expressió per a anomenar les promeses socials de l’ultraconservador partit Llei i Justícia, en el govern des del 2015: “Kielbasa wyborcza”. Es podria traduir com l’embotit electoral. A poc a poc, el govern ha anat repartint-ne tallades: pujada del salari mínim, ajudes econòmiques de cent euros per cada fill o millores econòmiques per als jubilats. Fa més de 25 anys que l’economia polonesa no para de créixer, i la desocupació ha baixat al 7%. 

L’èxit econòmic sembla més valorat que les llibertats públiques. De manera que la població no té en compte que Polònia tinga oberts expedients de la Unió Europea per la pressió del poder executiu sobre el judicial. Fa tres dies que la Comissió Europea ha decidit dur Polònia al Tribunal de Justícia perquè considera que el país no compleix els estàndards democràtics d’independència judicial.

Col·lectius com ara l’LGTBI són el focus de les crítiques desaforades de la ultradreta nacionalista. Tampoc hi ha un compromís amb el planeta: el 80% de l’electricitat de Polònia es genera amb carbó.

Amb tot això, segons els sondejos en eixir de la votació, Llei i Justícia obté la majoria absoluta, amb un suport del 43%. La segona força més votada és Plataforma Cívica, amb un 27,4% dels sufragis. Mentre que la coalició d'esquerres Lewica queda en tercer lloc, amb un suport de l'11,9% dels votants.

Així, el partit de Jaroslaw Kaczynski continuaria en el poder, amb el seu desafiament a Europa i amb el repartiment de l'embotit electoral.

També et pot interessar