El Partit Democràta confirma la victòria de Pete Buttigieg a Iowa

El caòtic recompte, que ha durat una setmana, ha sembrat de dubtes tot el procés.

El candidat guanyador de les primàries de Iowa  Pete Buttigieg
El candidat guanyador de les primàries de Iowa Pete Buttigieg / Brendan McDermid (Reuters)

Vora una setmana després dels caucus d’Iowa, el Partit Demòcrata ha confirmat la victòria de l'excalde de South Bend (Indiana), Pete Buttigieg, que ha obtingut 14 dels 41 delegats que estaven en joc. Aquests són clau per a elegir al rival del president dels Estats Units, Donald Trump, en les eleccions de novembre.

Segons el recompte, el segon lloc és per a l'esquerrà Bernie Sanders, amb 12 delegats, seguit de la senadora Elizabeth Warren (8), l'exvicepresident Joe Biden (6) i la senadora Amy Klobuchar (1).

El procés de primàries és una qüestió de matemàtiques; guanya l'aspirant que aconsegueix el suport d'un major nombre de delegats en la convenció del partit, en la qual es designa formalment el candidat. El Comité Nacional Demòcrata calcula que hi haurà 3.979 delegats en la convenció d'enguany, per la qual cosa els aspirants han d’obtindre el suport d’almenys 1.990 (el 50% més un) per a assegurar-se la victòria.

Iowa té un pes mínim perquè només reparteix 41 delegats. No obstant això, com que és el primer estat on els electors es pronuncien, acapara l'atenció de polítics i periodistes. Això dona a aquest caucus una especial transcendència dins de les primàries.

El torn de Nou Hampshire

Amb aquests resultats, el Partit Demòcrata d’Iowa va donar per finalitzat un caòtic recompte que ha sembrat de dubtes tot el procés. Estava previst que els resultats es publicaren la mateixa nit, però el partit va declinar aquesta possibilitat després de detectar problemes en l'aplicació mòbil que s'havia usat per a completar l'escrutini.

Els candidats demòcrates ja van passar la pàgina dels caucus i ara estan a Nou Hampshire, on dimarts tindran lloc unes primàries que tenen encara més importància després del fiasco d’Iowa.

També et pot interessar