El partit d'Erdogan aconsegueix anul·lar les eleccions a Istanbul després de perdre-les

El nou alcalde socialdemòcrata abandonarà l'ajuntament i el substituirà un interí fins a la repetició dels comicis.

El candidat socialdemòcrata i ara exalcalde d'Istanbul Ekrem Imamoglu
El candidat socialdemòcrata i ara exalcalde d'Istanbul Ekrem Imamoglu / Murad Sezer (Reuters)

Ekrem Imamoglu va obtindre una victòria històrica a Istanbul en les passades eleccions del 31 de març. El candidat socialdemòcrata s'imposava al partit del president Recep Tayyip Erdogan, l'AKP, i posava fi a 25 anys de governs islamistes a la principal ciutat de Turquia.

23.000 paperetes separaven els dos partits sobre un total de 8,8 milions de vots, una ajustadíssima diferència que es va reduir a 13.000 sufragis després dels diversos recomptes que va exigir l'AKP. 

Però el tomb electoral haurà d'esperar o potser no es produirà mai. La comissió electoral de Turquia (YSK) ha acceptat la impugnació presentada per l'AKP contra la victòria. Anul·la el resultat i obligarà a repetir els comicis. Accepta l'argument del partit d'Erdogan que 225 presidents i 3.500 membres de les meses electorals no eren funcionaris, com exigeix la llei, una circumstància que segons el CHP, el partit socialdemòcrata, passava en totes les cites electorals sense que ningú ho impugnara.

Alcalde interí fins a la repetició dels comicis

Així les coses, Imamoglu abandonarà l'alcaldia tres setmanes després de la seua proclamació i el substituirà un interí fins a la celebració dels nous comicis, que tindran lloc el 23 de juny.

"Tractaren de furtar-nos les eleccions. I quan no pogueren pressionaren l'YSK. I la comissió es va agenollar", va dir el socialdemòcrata davant d’una multitud de seguidors poc després de conéixer la notícia.

Alguns corrents del CHP pressionen perquè el partit no es presente i boicotege així els comicis davant de la sospita que l'AKP manipularà el resultat.

Istanbul és una ciutat essencial en termes polítics i econòmics per a Turquia. El nucli urbà reuneix el 20% de la població de Turquia i proporciona el 30% del PIB al país. I va ser des d'aquesta ciutat on el 1994 el flamant nou alcalde, Tayyip Erdogan, va iniciar la carrera política que anys després el portaria a la presidència del país.

També et pot interessar

stats