El Parlament Europeu vol protegir les dones prostituïdes i reduir la demanda d’explotació sexual

Proposen elaborar directrius comunes a tota la UE per impedir el tràfic i l’explotació sexual

Parlament Europeu
Parlament Europeu en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Parlament Europeu ha demanat aquest dijous mesures de la Unió Europea (UE) per a plantar cara a la prostitució i per a dissenyar polítiques que eliminen la pobresa mitjançant un informe que analitza la prostitució a l’UE, les implicacions transfrontereres i l'impacte en la igualtat de gènere i els drets de la dona. El text va ser aprovat per 234 vots a favor, 175 en contra i 122 abstencions.

L’informe subratlla que l'asimetria entre les legislacions nacionals sobre prostitució dins de la UE, donada la naturalesa transfronterera del fenomen, crea un terreny d'operacions fèrtil per a la delinqüència organitzada que trafica amb persones amb finalitats d'explotació sexual. Per això conclou que els estats membres han d'avaluar les normes vigents per a evitar qualsevol llacuna que permeta als delinqüents actuar amb impunitat, mentre que la Comissió Europea ha d'elaborar directrius comunes de la UE que garantisquen els drets fonamentals de les persones que exerceixen la prostitució.

Mesures per a reduir la demanda i la publicitat en línia

Segons el text, la prostitució i el tràfic amb finalitats d'explotació sexual existeixen perquè hi ha una demanda de cossos per a explotar-los sexualment. Per tant, considera clau reduir aquesta demanda per a previndre i disminuir el tràfic de persones. La resolució planteja que s’ha de fer sense perjudicar les dones i xiquetes prostituïdes i per a això planteja que els estats membres han de prendre mesures contra la publicitat en línia que fomente directament o indirectament la prostitució o que busque atraure “compradors”.

Els eurodiputats també reclamen fer costat a i cooperar amb la policia i altres organismes encarregats de fer complir la llei, els serveis socials i sanitaris i les ONG per a abordar la tracta i l'explotació sexual i protegir les dones prostituïdes.

Garantir accés a serveis essencials i protecció de drets fonamentals

El deteriorament de la situació social i econòmica a causa de la covid, i l'actual crisi energètica i del cost de la vida han augmentat totes les formes d'abús i violència contra les dones, assenyalen els eurodiputats, inclosa l'explotació sexual; i moltes dones en situacions de vulnerabilitat acaben en la pobresa i l'exclusió social. El text demanda polítiques eficaces contra la pobresa, millorar la protecció social, abordar el fracàs escolar, promoure l'educació i l'establiment de polítiques inclusives que donen suport a l'empoderament de les dones i la seua independència econòmica, a més de mesures per a castigar els explotadors.

Les dones prostituïdes s'enfronten a l'amenaça constant de la persecució policial i judicial, i són marginades i estigmatitzades, cosa que sovint obstaculitza la seua capacitat per a buscar justícia, indica el text. Per això els eurodiputats demanen facilitar-los l’accés a serveis sanitaris i socials d'alta qualitat, així com al sistema de justícia. També cal oferir-los vies per a eixir de la prostitució.

La ponent Maria Noichl (del partit els Socialistes i Demòcrates d’Alemanya) ha declarat que el Parlament està donant veu a les persones, i especialment a les dones, que tradicionalment han sigut ignorades, marginades i estigmatitzades perquè estan del costat de qui ha advertit durant molt de temps sobre la realitat de la prostitució. Afirma que l’informe descriu les raons per les quals la gran majoria de les persones acaben en la prostitució, i destaca el camí a seguir: crear programes i alternatives d'eixida, erradicar la pobresa i l'exclusió social, desmantellar els estereotips i les desigualtats i reduir la demanda abordant els compradors.

També et pot interessar

stats