El Parlament Europeu retira els drets de diputat a Oriol Junqueras

L’Eurocambra assumeix el posicionament del Suprem i estableix que l’exvicepresident català no és parlamentari des del 3 de gener.

VÍDEO | El Parlament Europeu retira els drets de diputat a Oriol Junqueras

El Parlament Europeu assumeix finalment la decisió del Tribunal Suprem sobre el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i deixa de reconéixer-lo com a diputat. Segons ha comunicat aquest divendres el president de la institució, David Sassoli, l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya no és diputat, amb caràcter retroactiu des del 3 de gener. És el dia en què la Junta Electoral Central va resoldre, d’acord amb l’article 6.2 de la Llei orgànica de règim electoral general (LOREG), que era inelegible per haver estat condemnat “per sentència ferma, a pena privativa de llibertat” durant el període que dure la pena.

Els serveis del Parlament Europeu reberen la carta signada pel president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, passades les 14:00 hores de dijous. En la missiva, l'alt tribunal comunicava a la institució que Junqueras quedava inhabilitat per a assumir el càrrec d'eurodiputat com a conseqüència de la condemna ferma que té arran del juí del procés. L'exvicepresident català compleix una pena de tretze anys a la presó per delictes de sedició i malversació.

L’Europarlament entén, en qualsevol cas, que Junqueras sí que va tindre condició d’eurodiputat entre el 2 de juliol, dia de constitució de la cambra, i el 3 de gener. "Tenint en compte la decisió de la Junta Electoral Central del 3 de gener de 2020, i de conformitat amb la decisió del Tribunal Suprem de 9 de gener de 2020, el mandat del senyor Junqueras i Vies va expirar amb efecte des del 3 de gener del 2020", assenyala el text que han enviat.

El president del Parlament Europeu explica que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE obliga la institució a "prendre nota sense dilació de les decisions que amb caràcter definitiu prenguen les autoritats judicials competents dels estats membres". Així, Sassoli anunciarà dilluns, al començament de la sessió plenària, que Junqueras va iniciar el mandat el 2 de juliol, igual com Carles Puigdemont i Toni Comín, però també que expirà el 3 de gener, quan la Junta Electoral Central va rebutjar atorgar-li la credencial d'eurodiputat.

A més, l'italià assegura en el comunicat que sol·licitarà a les autoritats espanyoles competents que notifiquen "amb celeritat" a l'Eurocambra el nom de la persona que reemplaçarà Junqueras en la institució. El següent en la llista de la coalició Ara Repúbliques en les eleccions europees és el polític d'ERC Jordi Solé.

ERC recorrerà contra la decisió

Esquerra Republicana de Catalunya ha anunciat aquest divendres que recorrerà davant el Tribunal General de la Unió contra la decisió del Parlament Europeu i exigeix el president de la institució que acate la sentència del Tribunal de Justícia, que reconeix a Junqueras la immunitat com a eurodiputat. Han expressat "indignació" pel fet que l'Eurocambra haja assumit la decisió del Tribunal Suprem espanyol i haja retirat al líder del partit republicà la condició d'europarlamentari.

També et pot interessar

stats