El Parlament Europeu guardona el cineasta Oleg Sentsov amb el Premi Sàkharov

L'Eurocambra exigeix l’alliberament de l'artista ucranià, actualment empresonat a Rússia

El cineasta ucranià Oleg Sentsov en una imatge d'arxiu
El cineasta ucranià Oleg Sentsov en una imatge d'arxiu / Sergey Pivovarov (Reuters)

El Parlament Europeu ha decidit que Oleg Sentsov, cineasta ucranià empresonat a Rússia, és el guanyador del Premi Sàkharov a les Llibertats i els Drets Humans 2018. A través d'aquest guardó, els eurodiputats exigeixen el seu alliberament.

El president de la cambra europea, Antonio Tajani, ha destacat que l'ucranià "s'ha convertit en un símbol de la lliuta per l'alliberament dels presos polítics a Rússia i al món". El guardó es lliurarà el 12 de desembre, tot i que a l'Europarlament encara no saben si algú l'arreplegarà en el seu nom. Rússia ja s'ha pronunciat sobre la decisió, que considera "absolutament polititzada".

El cineasta ucranià, de 42 anys, va ser condemnat a Rússia el 2015 a vint anys de presó per suposades accions terroristes a la península de Crimea. Però a Ucraïna i a Occident és considerat un pres polític, i institucions com ara Amnistia Internacional n’han reclamat l’alliberament.

Sentsov va començar el passat maig una vaga de fam per a exigir la posada en llibertat de tots els presos polítics. Després de 145 dies, i amb vint quilos menys, el 5 d'octubre va posar fi a la seua protesta per a evitar que els serveis penitenciaris russos l’obligaren a menjar. El seu advocat ha denunciat diverses vegades el deteriorament físic de Sentsov, però les institucions penitenciàries russes el neguen.

Les forces conservadores i liberals del Parlament Europeu van ser les que van defendre fermament la candidatura de Sentsov. El grup socialdemòcrata també la va considerar en l’úlim moment amb l’objectiu que l’Eurocambra arribara a un consens per a triar la persona guanyadora.

A la cerimònia de lliurament del premi també estan convidades les altres candidatures: el grup d’ONG que ajuden els immigrants al Mediterrani, entre les quals hi ha Open Arms, i el líder de les manifestacions a la regió del Rif, al Marroc, Nasser Zefzafi.

També et pot interessar

stats