El Parlament Europeu debat sobre la definició del delicte de violació

Tots els grups parlamentaris amb representació espanyola han demanat que tots els països membres adopten la Convenció d'Istanbul.

El Parlament Europeu debat sobre la definició del delicte de violació

Les reaccions a la sentència de La Manada han arribat també al Parlament Europeu. En l'última sessió plenària, l'Eurocambra ha focalitzat el debat en "l'aplicació espanyola dels estàndards internacionals sobre violència sexual, a propòsit del recent cas de La Manada". La proposta ha sorgit a iniciativa de l'eurodiputada de Podem, Tania González, en nom del grup Esquerra Europea.

González ha instat a deixar de banda les "interpretacions" en aquests delictes, que provoquen "desprotecció, incertesa i alarma social".

La comissària europea de Justícia i Igualtat de Gènere, Vĕra Jourová, ha recordat la necessitat que tots els països membres apliquen la definició de violació recollida en la Convenció d'Istanbul (ratificada, entre altres, per Espanya). Aquesta norma especifica que, si no hi ha un consentiment vàlid i explícit a la relació sexual, és una violació.

Iratxe García, del PSOE, ha criticat les retallades "de 120 milions d'euros" en les partides contra la violència de gènere i la formació de professionals de la judicatura, mentre que la popular Rosa Estaràs ha instat a promoure la formació en perspectives de gènere del personal de la judicatura. En la mateixa línia, Ernest Urtasun, representant de l'Aliança Lliure Europea, ha demanat que els codis penals dels estats membre s'adapten a aquesta definició de violació promoguda per la Convenció d'Istanbul i s'ha mostrat a favor de criticar les decisions judicials si "són desencertades".

La sentència subestima "la gravetat de la violació"

També les Nacions Unides han criticat la sentència. La coordinadora i portaveu per a ssumptes d'assetjament sexual de l'ONU Women, Purna Sern, ha emés un comunicat on assegura que resolucions judicials com aquesta "subestimen la gravetat" de les violacions i suposen un incompliment de les "obligacions clares" que hui hi ha perquè es respecten els drets de les dones.

En el document, Sern també denuncia l'existència d'una cultura de la violació que culpa i jutja les víctimes.

També et pot interessar

stats