El Parlament britànic vota propostes alternatives al Brexit de May

La primera ministra britànica esgota les últimes hores per a intentar aprovar el tractat d’eixida negociat amb Brussel·les.

Un activista contrari al Brexit protesta davant del Parlament britànic. Will Oliver (Efe)
Un activista contrari al Brexit protesta davant del Parlament britànic. Will Oliver (Efe)

Els diputats britànics preparen una llista de vies alternatives per al Brexit que se sotmetran aquest dimecres a votació, al mateix temps que la primera ministra britànica, Theresa May, esgota les últimes hores per a intentar aprovar el tractat d’eixida que ha negociat amb Brussel·les.

La Cambra dels Comuns li ha llevat al govern britànic el control de l’agenda parlamentària d’aquesta sessió per a forçar una votació no vinculant en què els diputats podran marcar en una papereta totes les opcions que estiguen disposats a acceptar de cara al Brexit.

Les possibilitats són celebrar un segon referèndum, mantindre's en el mercat únic, cancel·lar l’eixida de la Unió Europea o abandonar-la sense cap acord, tot i que la llista definitiva l’elaborarà el president de la cambra baixa, John Bercow.

El sistema de votació, insòlit a la Cambra dels Comuns, pot no oferir una decisió clara, per la qual cosa els parlamentaris han deixat oberta la possibilitat de convocar una segona ronda el pròxim dilluns.

Tot i que la iniciativa condiciona l’estratègia del govern britànic, May ha advertit que no acceptarà les condicions en cas que les preferències que es voten a favor no siguen compatibles amb el que ha negociat amb la Unió Europea els últims anys.

En paral·lel a la votació, la primera ministra continua treballant contrarrellotge per a intentar que el Parlament ratifique aquesta setmana l’acord del Brexit, sobre el qual ha assegurat que, fins al moment, no compta amb el suport suficient.

També et pot interessar

stats