El parlament britànic vota a favor de demanar a la UE una pròrroga del Brexit

El Regne Unit haurà d’arribar a un nou acord abans del 20 de març perquè s'efectue l'ajornament.

VÍDEO | El parlament britànic vota a favor de demanar a la UE una pròrroga del Brexit

La Cambra dels Comuns ha votat a favor de demanar a la Unió Europea que es prorrogue la data de l’eixida del Regne Unit del bloc comunitari, fixada per al 29 de març. 

Els diputats han donat suport, amb 412 vots a favor i 202 en contra, a una moció del govern britànic en què sol·liciten que s’amplie el termini de negociació fins al 30 de juny, sempre que la Cambra dels Comuns aprove un pacte de Brexit abans del 20 de març

En cas que els britànics no arriben a un acord sobre l’eixida del país de la UE, el Regne Unit hauria de justificar davant els 27 el “propòsit” de la pròrroga i, si el bloc comunitari la concedeix, els britànic haurien de concórrer a les eleccions europees que se celebren entre el 23 i el 26 de maig.  

La UE ja va anunciar que si Londres demana ampliar les negociacions, n’haurà d'explicar el motiu, com preveu consensuar una proposta majoritària en la Cambra dels Comuns i quin tipus de relació desitjaria tindre amb el bloc comunitari. No obstant això, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afirmat que demanarà als líders comunitaris que accepten una pròrroga "llarga". 

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, vol sotmetre el seu tractat per a l'eixida de la UE a votació per tercera vegada segurament el proper dimarts, després que ja fora rebutjat amb contundència el 15 de gener i el 12 de març.

Rebutgen celebrar un segon referèndum

Abans d'aprovar la moció governamental, els diputats en van rebutjar tres esmenes, entre elles una que demanava retardar la data de retirada per a celebrar un segon referèndum del Brexit, que ha sigut descartada per 334 vots en contra i 85 a favor.

També et pot interessar

stats