El parlament britànic rebutja per tercera vegada l'acord del Brexit

La Unió Europea anuncia una cimera extraordinària per al pròxim 10 d'abril.

VÍDEO | El parlament britànic rebutja per tercera vegada l\'acord del Brexit

La Cambra dels Comuns ha rebutjat per tercera vegada, i amb una majoria de 58 vots, l'acord d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea. La votació s'ha dut a terme el mateix dia en què hauria d'haver-se produït el Brexit, aquest 29 de març. 

Davant de la nova negativa, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convocat una cimera extraordinària per al 10 d'abril perquè els líders dels països de la Unió Europea (UE) debaten els pròxims passos en el procés d'eixida del Regne Unit. 

Què passarà ara amb el Brexit?

Amb el resultat de la votació –286 vots a favor i 344 en contra–, el Brexit ja no es prorrogarà de manera automàtica fins al 22 de maig, com s'havia acordat amb Brussel·les. 

La data oficial d'eixida del bloc comunitari continua fixada el 12 d'abril, quan el Regne Unit haurà d'executar l'eixida. 

Davant d'aquesta situació de bloqueig, es planteja com a possible escenari que Londres presente noves propostes a la Unió Europea i sol·licite formalment una pròrroga més àmplia. En aquest cas, el Regne Unit es veuria forçat a participar en les eleccions al Parlament Europeu del 26 de maig. 

En cas de no sol·licitar cap extensió, el país abandonarà la Unió Europea de manera abrupta el 12 d'abril. 

Arran del resultat de la votació d'aquest divendres, el líder de l'opositor Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha tornat a demanar la convocatòria d'eleccions generals. La primera ministra britànica, Theresa May, s'havia compromés a dimitir del càrrec en cas que el Parlament haguera aprovat el tractat. No obstant això, la premier no va indicar en cap moment quina seria la seua posició si, com ha ocorregut finalment, l'acord fora una altra vegada rebutjat.

Protestes contra el resultat de la votació

Milers de partidaris del Brexit s'han manifestat enfront del Parlament britànic per a reclamar que s'execute el resultat del referèndum de juny de 2016, en el qual es va imposar l'opció d'abandonar la UE. 

Protestes al parlament britànic / Toby Melville (Reuters)

Alguns dels manifestants han marxat durant dues setmanes des del nord d'Anglaterra fins a arribar a Londres i s'hi han concentrat el dia de la tercera votació del pacte. 

En les protestes participa, entre altres, l'activista d'extrema dreta Tommy Robinson, el qual s'ha dirigit als manifestants amb proclames sobre la "traïció" de Theresa May . 

També et pot interessar

stats