El Parlament britànic obliga el govern a presentar un 'pla B' al Brexit en 3 dies

Aquest programa alternatiu s'aplicaria en cas que l'acord d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea quede rebutjat el 15 de gener.

VÍDEO | El Parlament britànic obliga el govern a presentar un \'pla B\' al Brexit en 3 dies

El Parlament britànic ha aprovat aquest dimecres una esmena que obliga el Govern a presentar un pla B al Brexit en tres dies, en cas que l'acord d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea siga rebutjat el pròxim dimarts, 15 de gener.

La Cambra dels Comuns ha votat, per 308 vots a favor i 297 en contra, l'esmena que presentà el diputat conservador Dominic Grieve, que retalla en 18 dies el temps de reacció de l'executiu de la primera ministra, Theresa May, si el seu pacte no passa el tràmit parlamentari la setmana que ve. L'acceptació de la iniciativa pel president de la Cambra, John Bercow, ha causat gran irritació entre els diputats conservadors, que han al·legat que no es coneixen precedents sobre esmenes en l'agenda parlamentària que proposa el govern.

En virtut de la llei britànica d'eixida de la Unió, i en el cas de perdre la votació de dimarts, May tenia 21 dies per a fer una declaració sobre les seues intencions futures i sotmetre-la a l'aprovació de la Cambra en els següents set dies hàbils. No obstant això, per un marge d'11 vots, els parlamentaris han acordat accelerar aquest procés i obligar a la premier a presentar aquests plans alternatius en els tres dies hàbils següents posteriors a la votació, és a dir, abans del pròxim dilluns, 21 de gener.

Cinc dies de debat per a determinar l'eixida

La votació de l'esmena ha sigut uns moments abans que el ministre del Brexit, Steve Barclay, iniciara els cinc dies de debat sobre l'acord d'eixida de la Unió Europea pactat per May amb Brussel·les. Durant les pròximes jornades, els diputats deliberaran sobre el text acordat el 25 de novembre entre Londres i Brussel·les, que ha causat gran controvèrsia al Regne Unit.

Tant és així que la primera ministra va decidir cancel·lar la seua votació, prevista per al passat 11 de desembre en la Cambra dels Comuns, davant de la perspectiva d'una derrota imminent. A l'últim, la decisió final s'adoptarà dimarts que ve, més d'un mes després d'aquesta data inicial, un temps en què el govern ha tractat d'obtindre garanties addicionals al tractat per a convéncer els diputats i aconseguir el seu suport.

També et pot interessar

stats