El Parlament britànic diu ‘no’ a un Brexit sense acord per només quatre vots de diferència

La cambra haurà de votar aquest dijous si prorroga el període d'eixida del Regne Unit de la Unió Europea.

VÍDEO | El Parlament britànic diu ‘no’ a un Brexit sense acord per només quatre vots de diferència

En la segona jornada de votacions sobre l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea el Parlament britànic ha rebutjat un Brexit sense acord sols per quatre vots de diferència, amb 312 vots a favor i 308 en contra. La cambra ha optat així per evitar l’opció d’un Brexit dur, la que més preocupava tant al Regne Unit com a la Unió Europea per les enormes incerteses financeres, econòmiques i de tot tipus que comporta.

També s’ha aprovat una esmena no vinculant que exclou la possibilitat d’abandonar sense acord el bloc comunitari no només el 29 de març, data límit perquè es materialitze el Brexit, sinó en qualsevol moment. 

La primera ministra britànica, Theresa May, ha alertat que si no ocorre el contrari, l’opció “per defecte” segueix sent que el Regne Unit abandone la UE sense cap acord. Però ha incidit que aquesta votació demostra que la gran majoria de la cambra britànica s’oposa a eixe escenari i ara està en el seu poder trobar una solució, que al seu parer passa per acceptar el tracte que va proposar el govern britànic

Els parlamentaris hauran de votar aquest dijous la moció que ha presentat May a la Cambra dels Comuns, en què demana una pròrroga de tres mesos perquè es faça efectiu el divorci entre el Regne Unit i la UE. Tot i això, s’hauria d’arribar a un acord d'eixida abans del 29 de març. Si en arribar la data no s'aconsegueix cap tracte, com s’especifica en l’article 50 del Tractat de Lisboa, el país hauria d’abandonar la Unió Europea quan concloga el termini de dos anys de negociació per a l’eixida. 

Sembla segur que s’aprovarà ampliar la data d’eixida de la UE ja que, si ocorre el contrari, el país es trobaria en un punt mort amb totes les opcions descartades.

També et pot interessar

stats