El Parlament britànic aprova l'acord comercial amb la UE

El projecte de llei trasllada a la legislació del Regne Unit les bases que regiran la relació entre ambdues parts.

Boris Johnson retorna a Downing Street després de la votació
Boris Johnson retorna a Downing Street després de la votació / Andy Rain (Efe)

La Cambra dels Comuns del Regne Unit ha donat llum verda aquest dimecres, amb 521 vots a favor i 73 en contra, a l'acord de lliure comerç i cooperació pactat entre el país i la Unió Europea (UE). Seran les bases que regiran la futura relació entre ambdues parts, una vegada el Brexit es faça realitat, a partir de l'1 de gener.

Amb el vistiplau de la cambra baixa, el projecte de llei del pacte comercial passa ara a la Cambra dels Lords (alta), on previsiblement també s'aprovarà. Després, la reina Isabel II signarà la ratificació del text legislatiu.

L'acord, segellat el passat dia 24 a Brussel·les després d'unes llargues i difícils negociacions que han durat més de nou mesos, entrarà en vigor una vegada acabe el període de transició aquest dijous, dia 31, a les 23:00 GMT.

A partir de divendres, el Regne Unit estarà fora del mercat únic europeu i de la unió duanera. Els vincles comercials que mantinga amb el bloc dels 27 països membres de la UE estaran regits per aquest pacte.

En obrir al matí el debat sobre l'acord a la Cambra dels Comuns, amb seu a Londres, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha dit que el projecte de llei "representa un dels majors acords de lliure comerç del món" i que permetrà al Regne Unit recuperar el "control" dels diners, les fronteres i les lleis.

El projecte que es tramita al Parlament per la via d'urgència transposa a la legislació britànica els compromisos adquirits amb la UE sobre la relació entre les dues parts a partir de l'1 de gener.

També et pot interessar

stats