El Parlament britànic aprova l’acord del Brexit de Johnson, però rebutja tramitar-lo en tres dies

Per primera vegada, una majoria s’ha mostrat a favor d’uns termes d’eixida de la UE, més de tres anys després del referèndum.

Johnson, durant el debat a la Cambra dels Comuns
Johnson, durant el debat a la Cambra dels Comuns / Jessica Taylor (UK Parliament)

La Cambra dels Comuns ha donat suport a l’acord del Brexit que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha negociat amb la Unió Europea per 329 vots a favor i 299 en contra. Tot i això, l’acord afronta encara diversos obstacles abans de poder rebre el vistiplau definitiu.

De fet, la llei que implementa els termes d’eixida del bloc comunitari ha superat el primer tràmit parlamentari, però no el segon. El Parlament britànic ha rebutjat el procediment d’urgència proposat per Johnson, per a tramitar en tan sols tres dies aquesta llei amb 322 vots en contra i 308 a favor. 

Johnson pretén arribar a temps perquè el Regne Unit isca de la Unió Europea el 31 d’octubre, sense necessitat d’una extensió, i ha amenaçat de retirar la llei i intentar convocar unes eleccions si no s’accepta el seu calendari. En canvi, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, s’ha oferit a treballar amb el govern per a acordar “un calendari raonable”.

No obstant això, per primera vegada, una majoria de diputats s’ha mostrat a favor d’uns termes d’eixida de la UE més de tres anys després del referèndum de juny de 2016 en què el 51,9% dels votants van optar pel Brexit.

El Parlament havia rebutjat a principi d’any en tres ocasions el pacte al qual va arribar amb Brussel·les la primera ministra anterior, la també conservadora Theresa May.

També et pot interessar

stats