El papa es reunirà a Irlanda amb víctimes d'abusos sexuals per part de rectors

Desenes de sacerdots abusaren de menors a l'illa entre 1975 i 2004. Els crims van ser encoberts per la jerarquia de l'Església catòlica.

Protesta de víctimes dels abusos sexuals a Irlanda | (Reuters)
Protesta de víctimes dels abusos sexuals a Irlanda | (Reuters)

El papa Francesc es reunirà a Dublín amb un grup de víctimes d'abusos sexuals comesos per rectors. Serà durant el seu viatge a Irlanda, el pròxim cap de setmana, per a participar en la Trobada Mundial de la Família, segons ha informat el portaveu del Vaticà, Greg Burke. 

Desenes de sacerdots abusaren de menors entre els anys 1975 i 2004, i la jerarquia de l'Església catòlica va encobrir l'escàndol de manera sistemàtica. 

"M'agradaria que diguera la maleïda veritat, que reconeguera el paper del Vaticà en l'encobriment i axí podríem conversar", assegura Colm O'Gorman, violat per primera volta quan tenia 14 anys. 

Andrew Madden només tenia 12 anys quan va començar a patir els abusos sexuals. Va ser la primera víctima a denunciar-los i ni tan sols estarà a Dublín per a rebre el papa. Diu que no té "cap expectativa" i cauria "malalt" de vore mig milió de persones escoltant el papa diumenge a Dublín. 

És una visita complicada només uns dies després que es destapara un altre escàndol d'abusos sexuals, als Estats Units, que el papa Francesc ha qualificat d'atrocitat. En un gest sense precedents, també va demanar perdó en una carta remesa a tots els catòlics del món.

Massa tard, segons moltes víctimes, perquè serà la primera visita d'un papa a Irlanda en 40 anys de silenci. És una de les causes del declivi de l'església també a Irlanda, que fa quatre dècades va rebre Joan Pau II amb autèntiques multituds i que al maig va aprovar una reforma de la llei de l'avortament en un referèndum històric.

També et pot interessar

stats