El papa Francesc visita una Irlanda colpida pels casos d'abusos sexuals en l'Església

En la visita de Joan Pau II, el divorci i el casament entre persones del mateix sexe eren il·legals, i l'avortament estava penalitzat.

Vídeo: Reuters

El papa Francesc visita aquest cap de setmana la República d'Irlanda. Hi participarà en la Trobada Mundial de les Famílies. La trobada se centrarà, enguany, en els reptes que es viuen al si de les famílies, com ara l'educació dels fills, la preparació del matrimoni o les famílies en dificultats.

Però més enllà del que serà matèria d'aquestes jornades, el papa haurà d'afrontar el record que la societat irlandesa té dels fets ocorreguts entre 1940 i 1980, tot i que van ser descoberts fa una dècada. Un informe va documentar més de 2.500 casos de violència sexual i abusos a menors per part de religiosos irlandesos. També es va descobrir l'existència d'una xarxa encarregada d'encobrir-ne els delictes.

S'ha anunciat que, en la visita d'aquest cap de setmana, el papa es reunirà amb un grup de víctimes d'aquells delictes.

D'altra banda, diversos sectors de la societat irlandesa han criticat que en dos dies de visita papal es gastaran vint milions d'euros, que pagaran entre l'estat irlandés i l'Església catòlica. Els organitzadors han respost a la crítica assegurant que la mateixa activitat de la trobada generarà ingressos suficients perquè l'Església es faça càrrec de bona part de les despeses.

La visita de Francesc es produeix 39 anys després de la que hi va fer Joan Pau II, el primer que va visitar aquest país. 

Primera visita papal

En la tardor de 1979, Joan Pau II trobà un país on la major part de la població no faltava a missa els diumenges, on no es podia accedir fàcilment als mètodes anticonceptius, estava prohibit el divorci, l'avortament estava penalitzat, fins i tot amb cadena perpètua i els homosexuals podien acabar a la presó. L'Església i l'Estat compartien valors. El que realment preocupava llavors era la violència i l'enfrontament entre catòlics i protestants a Irlanda del Nord.

Ara, Francesc trobarà una Irlanda on, tot i que manté un percentatge de pràctica religiosa de les més elevades d'Europa, hi ha coses que han canviat molt. Per referèndum es van aprovar tres reformes de gran transcendència política i religiosa: el 1995 es va aprovar el divorci; el 2015, el matrimoni entre persones del mateix sexe, i el 2018, l'avortament.

La Trobada Mundial de les Famílies és una trobada que se celebra cada tres anys. Fa dotze anys, el 2006, es va fer a València i el que llavors era papa, Benet XVI, va protagonitzar un esdeveniment més tard va ser matèria de procediments judicials, relacionats amb el cas Gürtel. 

També et pot interessar

stats