La pandèmia deixa ja més de mig milió de morts als Estats Units

Les víctimes mortals superen la suma de baixes en la Primera i Segona Guerra Mundial i la guerra del Vietnam.

El president dels Estats Units, Joe Biden, i la seua dona, Jill Biden, durant l'acte de commemoració a les víctimes de la Covid-19
El president dels Estats Units, Joe Biden, i la seua dona, Jill Biden, durant l'acte de commemoració a les víctimes de la Covid-19 / Jonathan Ernst (Reuters)

Els Estats Units, el país més colpejat del món per la pandèmia, ja ha superat aquest dilluns el mig milió de víctimes mortals amb diagnòstic positiu de Covid-19 en pràcticament un any. Sumen més que els estatunidencs i estatunidenques que perderen la vida en les dues guerres mundials i en la guerra del Vietnam juntes. Només la guerra civil estatunidenca (1861-1865) acumula un nombre més gran de pèrdues, vora 617.000 persones.

Les 500.000 morts als Estats Units marquen un rècord al qual no s’acosta cap altre país en el planeta, que s’ha assolit després d’una estratègia caòtica per a controlar la crisi sanitària i en un moment en el qual el govern del president recentment investit Joe Biden està accelerant la campanya de vacunació contra el virus. Amb a penes un 4% de la població mundial, el país concentra aproximadament un 20% de les vora 2,4 defuncions registrades en tot el món a causa de la pandèmia.

Tot i que Washington està administrant milions de dosis diàriament i ha acaparat gran part del subministrament mundial, els models de predicció dels experts estatunidencs apunten que la xifra de morts encara continuarà augmentant fins a situar-se en vora 600.000 a la primavera. Ara, decessos als Estats Units doblen els registrats en el segon país més afectat pel coronavirus, Brasil, amb vora 247.000, i pràcticament tripliquen els 180.000 de Mèxic, ambdós amb estratègies també erràtiques i qüestionades públicament davant la pandèmia.

Passades les 17:00 hora local en la costa est dels Estats Units (23:00 hora espanyola), el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins registrava 500.071 morts per la malaltia i més de 28,17 milions de contagis. Després de superar aquest fosc rècord, Biden ha ordenat que les banderes de tots els edificis federals del país, inclosa la Casa Blanca, i les instàncies oficials a l’estranger, com ara les ambaixades, onegen a mitja asta durant els pròxims cinc dies en senyal de dol.

El mandatari nord-americà ha dirigit un emotiu discurs a la nació i ha presidit un homenatge a les víctimes de la Covid-19 en un clar intent de marcar distàncies amb el seu antecessor, Donald Trump. L’expresident republicà va adoptar postures pròximes al negacionisme de la pandèmia i va ignorar la xifra de morts, encara que es multiplicaven a tota velocitat. A l’inici de la pandèmia, de fet, l’equip d’experts de la Casa Blanca va calcular que en el millor dels casos als Estats Units moririen entre 100.000 i 240.000 persones a causa del coronavirus. Unes xifres que van ser desqualificades immediatament per Trump, que estimava un màxim de 50.000 morts.

També et pot interessar

stats