Els palestins rebutgen els plans d’inversió dels EUA al Pròxim Orient

Dimarts els nord-americans exposaran a Bahrain el seu projecte Pau per a la Prosperitat.

Palestina rebutja el pla econòmic dels EUA
Palestina rebutja el pla econòmic dels EUA / Reuters

Els Estats Units desembarquen dimarts a Bahrain, al golf Pèrsic, amb projectes d’inversions per 50.000 milions de dòlars per al Pròxim Orient, especialment per a Palestina. El pla l’han anomenat Pau per a la Prosperitat. Però als països destinataris del projecte no veuen clara la jugada.

Dimarts i dimecres de la setmana vinent hi haurà a Manama, la capital de Bahrain, una conferència internacional per a comprometre aportacions econòmiques per tal de promoure el desenvolupament econòmic al Pròxim Orient, especialment a Palestina. També rebrien part dels 50.000 milions de dòlars que volen mobilitzar Jordània, el Líban, Egipte i Israel.

La delegació nord-americana estarà encapçalada pel secretari del Tresor, Steven Mnuchin, i també en formarà part el gendre de Donald Trump, Jared Kushner, ideòleg del pla. Per descomptat, el govern de Bahrain també hi participarà activament.

El govern de Trump ja ha desvelat les línies mestres del seu pla. Al llarg dels pròxims deu anys es mobilitzarien recursos per a iniciatives dirigides a l’economia, les persones i els governs, segons el document que ha difós la Casa Blanca. Pretenen empoderar el poble palestí per a construir una societat pròspera i vibrant. Segons el pla americà, durant molt de temps el poble palestí ha estat atrapat en estructures ineficients del passat. Consideren el desenvolupament econòmic com un requisit necessari per a construir la pau a la zona.

El pla perseguiria crear estructures econòmiques i llocs de treball, obrir Gaza i Cisjordània al comerç internacional, reduir les barreres per a la circulació de béns a la zona i crear infraestructures d’electricitat, aigua i telecomunicacions. Habitatge, sanitat i educació també serien objectius del pla Pau per a la Prosperitat.

Governs, empresaris i membres de la societat civil estan convocats a la conferència, però els suposats destinataris del projecte d’ajuda, els palestins, rebutgen radicalment la iniciativa.

En definitiva, una proposta que no podran rebutjar, o almenys això deuen pensar els promotors.

Els destinataris de les ajudes, en contra del pla

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha confirmat que una delegació del seu país serà a Manama. És l’única confirmació ferma de participació. Encara que inicialment l’ONU no ho tenia previst, finalment hi enviarà el coordinador adjunt per a l’Orient Mitjà, Jamie McGoldrick.

El que dona una idea precisa de la realitat de la conferència promoguda pels Estats Units és que els principals destinataris de l’ajuda no aniran a Bahrain. 

Més que ajuda, hi veuen ocupació i colonialisme econòmic.

Qassim Hazem, portaveu de Hamas, facció que controla la Franja de Gaza, ha manifestat: "El nostre poble ha sacrificat màrtirs, ferits i presoners per a recuperar els seus drets, i continuarà fent-ho fins que recupere tots els seus drets dins d’un estat palestí independent, amb Jerusalem com a capital". El portaveu de Hamas remata les paraules tot dient que els drets del poble palestí no estan a la venda.

L’Organització per a l’Alliberament de Palestina ni tan sols s’ha plantejat la possibilitat de participar en la trobada. El president palestí, Mahmud Abbas, assegura que, mentre no hi haja un acord polític, no negociaran un acord econòmic.

El portaveu d’Al-Fatah, la facció que controla Cisjordània, Zaki Abbas, no es creu res. Diu que, si recapten 50.000 milions de dòlars, aniran a parar a la butxaca de Kushner, el gendre de Trump. No es creu en absolut el pla, que veu més com una operació d’ocupació econòmica. "És com si els nord-americans digueren que ens engreixaran com les ovelles" i recorda que els animals són engreixats per a la matança. Abbas diu que tenen "fam de dignitat i de llibertat", i recorda que els Estats Units han beneït les accions d’Israel per a annexar-se terrenys de Cisjordània.

També et pot interessar

stats