Els Països Baixos inicia un confinament de quatre setmanes per a frenar l'avanç d'òmicron

El tancament afecta a tots els sectors, excepte comerços essencials com ara supermercats i farmàcies

Persones fent cua a les portes d'un centre comercial de Rotterdam (Països Baixos)
Persones fent cua a les portes d'un centre comercial de Rotterdam (Països Baixos) / Marco de Swart (EFE)

Els Països Baixos ha iniciat aquesta matinada de diumenge quatre setmanes de confinament estricte que es prolongarà fins al 14 de gener.

"Els Països Baixos entra de nou en confinament (...). És inevitable perquè la cinquena ona ve amb la variant òmicron", anunciava el primer ministre holandés, Mark Rutte, aquest dissabte. "Si no fem res i després resulta que estava justificada l'alarma, seria massa tard", ha afegit. "L'òmicron s'està estenent més ràpidament del que pensàvem, així que calia actuar-hi ja", ha reblat.

Rutte ha explicat que els contagis es dupliquen cada dos o tres dies. "A Amsterdam ja suposen entorn del 25 per cent i a la resta d'Europa està passant el mateix", ha assenyalat.

El ministre de Sanitat, Hugo de Jonge, ha comparegut al costat de Rutte i ha explicat que el confinament busca "guanyar temps" per a administrar les dosis de reforç contra el coronavirus.

El tancament afecta a tots els sectors, excepte comerços essencials com ara supermercats i farmàcies. Tanquen tots els establiments hotelers, museus, parcs d'atraccions, cinemes, teatres, gimnasos i totes les activitats que impliquen contacte estret i no siguen sanitàries.

Els instituts i les institucions acadèmiques també paren i s'afigen així als col·legis i centres d'atenció en hores no lectives que ja havien suspés l'activitat el 17 de desembre.

A més, es limita a dos el nombre de persones de diferents nuclis de convivència en reunions fora de la llar. Dins de casa, les visites hauran de ser també de dues persones com a màxim, excepte la nit de Nadal, el dia de Nadal, la nit de cap d'any i el primer dia de l'any, quan s'hi permetran quatre visitants.

Pel que fa als desplaçaments, els qui arriben al país hauran de tenir una PCR negativa de les últimes 48 hores i una prova ràpida d'antígens de menys de 24 hores, a partir del dimecres.

Les autoritats sanitàries holandeses han informat aquest dissabte de 14.742 nous contagis, amb el que la mitjana dels set últims dies se situa en el mínim des del 15 de novembre.

També et pot interessar

stats