Els Països Baixos es disculpen per forçar persones intersexuals i trans a esterilitzar-se

Vora 2.000 víctimes podran rebre una compensació econòmica de 5.000 euros del govern pel mal causat

Mà amb una bandera intersexual pintada
Mà amb una bandera intersexual pintada

L'executiu neerlandés en funcions s'ha disculpat aquest dissabte –en nom dels governs que la van aplicar entre el 1985 i 2014– per la llei que obligava les persones que volien canviar de gènere a sotmetre's a una operació i a ser esterilitzades de manera irreversible.

La ministra neerlandesa d'Educació i Cultura, Ingrid van Engelshoven, ha oferit la disculpa i ha subratllat que les víctimes, persones intersexuals i trans, rebran una compensació de 5.000 euros pel mal causat per haver sigut obligades a triar entre viure amb un gènere que no coincidia amb la seua identitat, o sotmetre's a una cirurgia i esterilització per a tota la vida. Van Engelshoven ha considerat "deshumanitzants" aquests requisits.

Una de les víctimes de la llei, Willemijn van Kempen, va ser la primera a exigir el 2019 que es demanen disculpes, un reconeixement del mal causat i una indemnització per haver-li donat una "elecció impossible" en els anys huitanta, quan va fer la seua transició. "L'Estat em va arrancar la fertilitat", va denunciar en declaracions a la televisió pública ENS.

La Xarxa Neerlandesa de Persones Transgènere assegura que, almenys des de 1995, més de 1.200 persones han sigut víctimes d'aquesta norma, encara que el Ministeri d'Educació i Ciència estima que unes 2.000 persones tindran dret a la compensació.

El govern neerlandés, liderat pel liberal Mark Rutte, va modificar el 2014 la llei transgènere perquè va considerar que violava els drets humans. Així, l'executiu va abolir el requisit de l'esterilització obligatòria i va facilitar la possibilitat de canviar de gènere en un certificat de naixement, la qual cosa va portar a un augment en el nombre de persones que oficialment van canviar de gènere en els seus documents d'identitat.

També et pot interessar

stats