L'OTAN assegura que Putin continua aspirant a controlar "tot Ucraïna"

El secretari general Jens Stoltenberg ha instat tots els països a estar preparats per a un conflicte de llarga durada

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, durant la roda de premsa abans de la reunió de ministres d'Exteriors aliats
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, durant la roda de premsa abans de la reunió de ministres d'Exteriors aliats / Olivier Hoslet (Efe)

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dimecres que en l'Aliança no tenen indicis que el president de Rússia, Vladímir Putin, haja desistit en la seua idea de controlar tot Ucraïna.

"No tenim indicis que el president Putin haja canviat l'ambició de controlar tot Ucraïna i també de reescriure l'orde internacional", ha declarat el polític noruec en arribar a la reunió de ministres d'Exteriors aliats que té lloc aquest dimecres i demà dijous a Brussel·les. També ha reiterat que Moscou prepara una ofensiva a l'est d'Ucraïna per a controlar tot el Donbass.

Atés que l'OTAN no veu indicis que el Kremlin haja canviat els seus plans, Stoltenberg ha instat tots els països a continuar fent costat a Ucraïna, mantindre les sancions a Rússia i enfortir la defensa perquè "açò pot durar molt de temps i necessitem estar preparats."

Stoltenberg ha assegurat que la guerra ha d'acabar ara i que Putin pot finalitzar-la si retira les tropes i forces, deixa d'atacar “un país independent sobirà” i s'asseu de bona fe per a trobar una solució política. Però al mateix temps ha reconegut que “cal ser realistes” i tindre en compte que el conflicte pot durar molt de temps. 

A més, ha indicat que, amb independència de quan acabe el conflicte, la guerra té "implicacions a llarg termini per a la nostra seguretat", perquè s'ha vist "la brutalitat, la voluntat del president Putin d'usar la força militar per a aconseguir els seus objectius". "Això ha canviat la realitat de la seguretat a Europa per a molts anys", ha sentenciat.

El secretari general de l’OTAN ha afirmat que en l'actualitat el conflicte armat es troba "en una fase crítica" perquè la retirada de tropes russes del nord fa preveure una pròxima gran ofensiva a l’est per a controlar el Donbass i establir una connexió terrestre amb Rússia.

També s’ha referit a la matança de civils a Butxa que, segons ha dit, mostra "la vertadera naturalesa de la guerra de Putin". En aquest sentit, ha afirmat que fixar com a objectius i matar civils és un crim de guerra i, per tant, l'OTAN està donant suport als esforços internacionals per a establir tots els fets, investigar i assegurar que els perpetradors són castigats.

També et pot interessar

stats