Ortega carrega contra l'Església catòlica i desafia l'Organització d'Estats Americans

Nicaragua celebra l'aniversari de la revolució sandinista en mig d'una forta crisi social i política.

Daniel Ortega durant l'acte de commemoració de la revolució sandinista
Daniel Ortega durant l'acte de commemoració de la revolució sandinista / Jorge Torres (Efe)

El govern nicaragüenc celebra aquests dies el 39 aniversari de la revolució sandinista que va acabar amb la dictadura dels Somoza. El país es troba immers en la crisi sociopolítica més sagnant des de la dècada dels anys huitanta, amb més de 350 víctimes mortals. El president, Daniel Ortega, va encapçalar un acte de commemoració en el qual va carregar contra els bisbes de la Conferència Episcopal de Nicaragua, als quals va qualificar de “colpistes”. Durant aquest acte, Ortega va desafiar l'OEA i va cridar els seus seguidors a no “abaixar la guàrdia” i a l’“autodefensa” enmig de la greu crisi que viu el país des del 18 d'abril. El mandatari va denunciar que és víctima d'una "conspiració armada i finançada per forces internes i externes" -no va dir quines- que intenten enderrocar-lo del poder, en el qual es manté des de gener de 2007. Aquestes “forces”, va sostindre, compten amb la “complicitat” dels bisbes nicaragüencs, que actuen com a mediadors i testimonis d'un diàleg nacional.

Segons Ortega, els bisbes van deixar en evidència les seues intencions “colpistes” quan li van presentar una proposta per a superar la crisi, que incloïa avançar les eleccions generals per a març de 2019, i reestructurar l'Estat. L'episcopat va proposar a Ortega, el 7 de juny passat, avançar els comicis generals de 2021 a 2019, sense que ell puga presentar-se a la reelecció. El president va destacar que li fa mal fer aquestes declaracions “perquè els tinc estima als bisbes, els respecte, soc catòlic”. Ortega va destacar que dins de l'episcopat hi ha bisbes amb posicions de major confrontació i uns altres més moderats, “però lamentablement sempre s'imposa la línia de la confrontació, no de la mediació”.

Durant el seu discurs, el mandatari també va desafiar l'Organització d'Estats Americans (OEA), el Consell Permanent de la qual va aprovar aquest dimecres en una sessió extraordinària una resolució que li exigeix eleccions anticipades. “Les decisions de Nicaragua no es prenen a Washington (seu de l'OEA), es prenen a Managua”, va remarcar. Els cancellers de Veneçuela i Cuba van acompanyar Ortega en la celebració més important del governant Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN).

També et pot interessar

stats