Organitzacions humanitàries rescaten més d’un centenar de migrants davant de la costa de Líbia

L’ONU eleva a 53 les víctimes mortals de l’atac a un centre de refugiats d’aquest país africà.

El vaixell Alan Kurdi rescata 65 migrants davant de la costa líbia
El vaixell Alan Kurdi rescata 65 migrants davant de la costa líbia / Reuters

Si Líbia no és un lloc segur per als migrants, llançar-se a la desesperada al Mediterrani és una aventura incerta. La ruta del Mediterrani central és una de les més mortíferes. Es calcula que hi haurien mort vora 350 persones en el primer semestre de l’any. Els 119 migrants que en dos dies han rescatat els vaixells humanitaris, almenys estan vius.

A primera hora del matí de divendres, el vaixell Alan Kurdi, de l’ONG alemanya Sea-Eye, ha rescatat 65 migrants que anaven en una barca davant de les costes líbies en condicions absolutament precàries. Ara l’ONG negocia amb el govern de Malta la destinació dels rescatats.

Un dia abans, dijous, el veler Alex, de l’ONG italiana Mediterranea, rescatava 54 migrants més, entre els quals hi havia tres dones embarassades i huit xiquets, també davant de les costes líbies. En no tindre capacitat tècnica per a avançar cap a port, van ser assistits pel vaixell de l’ONG de Badalona Open Arms. Els directius d’aquesta ONG han assegurat que havien demanat permís al govern espanyol per fer-se càrrec dels migrants, però no l'han obtingut. Amb açò, s’han limitat a escortar el vaixell italià, alhora que el personal sanitari de l'embarcació espanyola ha prestat assistència mèdica a les migrants embarassades. Amb la col·laboració de naus militars malteses i italianes, tretze de les persones més vulnerables, dones i xiquets, han estat traslladades a La Valletta.

Ara, la situació és confusa. Segons les informacions de les organitzacions humanitàries, Malta estaria disposada a rebre els 65 migrants rescatats aquest divendres, sempre que Itàlia accedisca a rebre els altres 54 migrants.

Mentrestant, el govern italià calla, després de l’actuació radical del ministre de l’Interior, Matteo Salvini, en el cas del vaixell Sea Watch 3. Aquesta nau humanitària va atracar per raons d’urgència a Lampedusa el cap de setmana passat. La capitana, Carola Rackete, de 31 anys, va ser detinguda, amb una amenaça de presó de deu anys. Salvini es va ocupar personalment de desitjar-li una condemna elevada. La justícia va esmenar Salvini i va posar en llibertat la capitana del vaixell, que en tot cas ha quedat a disposició dels tribunals. Rackete ha anunciat que es querellarà contra el ministre Salvini per la seua actuació en el cas del Sea Watch 3.

Augmenta a 53 el nombre de persones mortes al centre de refugiats de Líbia

Les imatges ja conegudes de destrucció i mort en un centre de refugiats de Líbia s’han completat aquest divendres amb un vídeo difós per la televisió xinesa CCTV, en què es veu el moment exacte de l’atac militar.

L’ONU ha corregit el balanç de víctimes en aquest atac. Si en un primer moment es va parlar de 40 morts i de 80 ferits, ara el balanç puja a 53 morts i 175 ferits.

El dimarts passat, el centre de refugiats de Tajura, al sud de Trípoli, va ser atacat per forces militars en un moment en què hi havia 600 refugiats de 71 països, la majoria africans.

El govern de Trípoli ha atribuït l’atac a aquest centre a les forces de Khalifa Haftar, l’home fort de facto de la part oriental de Líbia. La guerra, intermitent al país des de fa cinc anys, s’ha reactivat des de començaments d’abril. En tres mesos de revifament del conflicte han mort més de 1.000 persones, i 5.000 han resultat ferides, segons l'Organització Mundial de la Salut.

El govern reconegut per l’ONU, instal·lat a Trípoli i comandat pel primer ministre Fayez al-Sarraj, podria no estar exempt de responsabilitat en els incidents de dimarts en aquest centre de refugiats, situat en el territori sota el seu control. Segons l’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), guàrdies de seguretat libis haurien disparat contra els refugiats quan tractaven de fugir després del bombardeig.

També et pot interessar

stats