Ordenen la posada en llibertat de Chelsea Manning, primera font de Wikileaks

Està empresonada per negar-se a declarar contra Assange sobre la revelació de secrets militars i diplomàtics a Wikileaks.

L'exanalista d’Intel·ligència de l’Exèrcit dels EUA, Chelsea Manning, parla amb els periodistes a Virgínia (EUA)
L'exanalista d’Intel·ligència de l’Exèrcit dels EUA, Chelsea Manning, parla amb els periodistes a Virgínia (EUA) / Ford Fischer (Reuters)

Un jutge federal als EUA ha ordenat la posada en llibertat de la dona exmilitar Chelsea Manning, la primera font de Wikileaks, en determinar que el seu testimoni contra Julian Assange ja no és necessari. “La seua detenció no serveix ja per a cap propòsit coercitiu”, ha dictaminat el magistrat Anthony J. Trenga.

L’ordre del jutge arriba amb Manning, de 32 anys, hospitalitzada després que aquest dimecres tractara de suïcidar-se en una presó de l’estat de Virgínia.

Manning estava empresonada des del maig passat per negar-se a declarar sobre la revelació de secrets militars i diplomàtics a Wikileaks i aquest dijous tenia programada una vista amb Trenga.

Malgrat l’ordre d’alliberament, el jutge manté la multa de 256.000 dòlars per resistir-se a declarar davant el gran jurat.

Assange, per part seua, està detingut al Regne Unit amb una petició d’extradició dels Estats Units, on li investiga un tribunal de Virgínia per espionatge.

Responsable de la major filtració als Estats Units

Chelsea Manning, una exanalista d’Intel·ligència de l’Exèrcit dels EUA, va ser la responsable de la major filtració de la història del país, que va consistir en milers de documents classificats sobre les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, així com cables del Departament d’Estat, la qual cosa va suposar un revés per a la diplomàcia estatunidenca.

Va ser detinguda el 2010 i condemnada a 35 anys de presó, però va quedar en llibertat el 2017 després de rebre un perdó presidencial que va decretar l’expresident Barack Obama (2009-2017) pocs dies abans de deixar el poder.

Durant els seus més de set anys a la presó, Manning va intentar suïcidar-se en diverses ocasions.

També et pot interessar

stats